17 Μαΐου 2013

18 ΜΑΪΟΥ

ΔΙΕΘΝΗΣ ΗΜΕΡΑ ΜΟΥΣΕΙΩΝ


Η UNESCO και το Διεθνές Συμβούλιο Μνημείων και Τοποθεσιών (ΙCOMOS) έχει ορίσει από το 1983 τη 18η Απριλίου από ως Παγκόσμια Ημέρα Πολιτιστικής Κληρονομιάς, με σκοπό την ευαισθητοποίηση του κοινού απέναντι σε θέματα της προστασίας της πολιτιστικής κληρονομιάς.

Το μήνυμα αυτής της επετείου είναι, «να γίνουν τα Μουσεία φορείς πολιτισμικών ανταλλαγών, με σκοπό την ανάπτυξη της μόρφωσης και της αμοιβαίας κατανόησης, τη συνεργασία και την ειρήνη ανάμεσα στους λαούς».

Ο ρόλος του σχολείου είναι καθοριστικός, για να γίνει αυτή η επικοινωνία και ανταλλαγή μέσω της μουσειακής αγωγής. Μπαίνοντας ο μαθητής στο χώρο του Μουσείου, μετατρέπεται σε μικρό εξερευνητή που μέσω της ανακαλυπτικής μάθησης με παιγνιώδη τρόπο μαθαίνει. Από τη βιωματική αυτή προσέγγιση ο μαθητής έρχεται σε επαφή με την Τέχνη και κάθε μορφή της, ταξιδεύει στο χρόνο, γνωρίζει ήθη, έθιμα και πολιτισμούς, αποκτά νέες γνώσεις διευρύνοντας τους γνωστικούς του χάρτες, εμπλουτίζει τις παραστάσεις και το λεξιλόγιό του, έρχεται σε επαφή με νέα συναισθήματα, μαθαίνει να συνεργάζεται και να κοινωνικοποιείται.
Ο εορτασμός της Διεθνούς ημέρας Μουσείων,  θα γίνει με ελεύθερη είσοδο, σε όλα τα Μουσεία και τους αρχαιολογικούς χώρους, στις 18 Μαΐου.  
Το Ίδρυμα Λάτση, έχει επιμεληθεί τη δημιουργία e-books με θέμα τα διάφορα μουσεία και τους αρχαιολογικούς χώρους της χώρας μας. Τα ηλεκτρονικά βιβλία των Μουσείων, είναι τα παρακάτω:

 
 
Και πολλά άλλα, που θα βρείτε στη διεύθυνση: http://www.latsis-foundation.org/default.asp?pid=92&la=1&libID=


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...