14 Σεπτεμβρίου 2012

Ο ΒΑΣΙΛΙΚΟΣ

                                 Ο ΒΑΣΙΛΙΚΟΣ

Ο Μέγας Κωνσταντίνος,αφού νίκησε τους ειδωλολάτρες,διάλεξε για πρωτεύουσά του το Βυζάντιο,που για χάρη του ονομάστηκε αργότερα Κωνσταντινούπολη.Ο Χριστιανισμός είχε επικρατήσει στην απέραντη Ρωμαϊκή αυτοκρατορία.Η μητέρα του Κωνσταντίνου,η Αγία Ελένη,αποφάσισε να επισκεφθεί τους Αγίους Τόπους,να γνωρίσει τα μέρη όπου έζησε και μαρτύρησε ο Χριστός,να προκυνήσει τα ίχνη που άφησε το άγιο πέρασμά του.
Έφτασε στην Ιερουσαλήμ με αρκετή συνοδεία και αφού πραγματοποίησε το μεγάλο της όνειρο,αποφάσισε να ψάξει παντού για να βρει το σταυρό πάνω στον οποί μαρτύρησε ο Κύριος.Ρώτησε παντού αλλά οι πληροφορίες που της έδωσαν ήταν απογοητευτικές.Μερικοί της είπαν ότι ο σταυρός του Χριστού και των δύο ληστών που σταυρώθηκαν μαζί του,είχαν καεί.Άλλοι της είπαν ότι τους είχαν κόψει σε μικρά κομμάτια οι Ρωμαίοι.Κι άλλοι πως τάχα το σταυρό του Κυρίου τον είχαν πάρει μερικοί Χριστιανοί και ποιος ξέρει πού να βρισκόταν τώρα.
Γύρισε άπρακτη στν Κωνσταντινούπολη  Αγία Ελένη αλλά δεν μπόρεσε να ησυχάσει.Το έβαλε σαν σκοπό της ζωής της να βρει τον Τίμιο Σταυρό.Έτσι,τον άλλο χρόνο ξαναπήγε στην Ιερουσαλήμ.Αυτή τη φορά κάποιοι της είπαν ότι ο σταυρός του Χριστού βρισκόταν θαμμένος στο Γολγοθά.Πλήρωσε τότε αρκετούς εργάτες και άρχισαν τις ανασκαφές.Πέρασαν μέρες χωρίς να βρεθεί τίποτε.Μα,ξαφνικά,ένα πρωί η σκαπάνη ενός εργάτη χτύπησε πάνω σε ξύλο...Ναι,ήταν ένας σταυρός!
Η Ελένη τον άγγιξε με συγκίνηση και λαχτάρα.Επιτέλους το όνειρό της έγινε πραγματικότητα!Βρήκε το σταυρό που πάνω του ξεψύχησε ο Κύριος!Όμως...τον πρώτο της ενθουσιασμό τον ακολούθησε  ανησυχία.Ν ΄ ανήκε τάχα αυτός ο σταυρός στον Κύριο ή μήπως σ΄έναν από τους δύο ληστές;

Έδωσε διαταγή να συνεχιστούν οι ανασκαφές.Και να που δικαιώθηκαν οι ανησυχίες της.Λίγο πιο πέρα βρέθηκαν άλλοι δύο σταυροί.Κι ήταν και οι τρεις τους όμοιοι.Σε ποιον λοιπόν από τους τρεις σταυρούς είχε σταυρωθεί ο Κύριος;
Κάλεσε κοντά της ανθρώπους ειδικούς,με την ελπίδα πως θα μπορούσαν να ξεχωρίσουν το σταυρό του Κυρίου.Αλλά κανείς από αυτούς δεν μπόρεσε να βοηθήσει.
Πέρασασν πολλά μερόνυχτα γεμάτα καημό και αγωνία για την Αγία Ελένη.Δεν ήξερε  τι έπρεπε να κάνει.Να σηκώσει από τη γη και τους τρεις σταυρούς;Ποιον από τους τρεις θα προσκυνούσαν οι Χριστιανοί;Δεν υπήρχε τρόπος να ξεχωρίσει τον Τίμιο Σταυρό.Μόνο ένα θαύμα θα μπορούσε να τη βοηθήσει.Και το θαύμα έγινε.
Ένα βράδυ παρουσιάστηκε στο όνειρό της ένας άγγελος.
-Τι είναι αυτό που σε βασανίζει Ελένη;τη ρώτησε.
-Βρήκα τους τρεις σταυρούς στο Γολγοθά,του εξήγησε η Ελένη,αλλά δεν μπορώ να ξεχωρίσω ποιος από αυτούς είναι ο σταυρός του Κυρίου.
-Ο σταυρός του Κυρίου έχει ένα σημάδι και μπορείς να τον ξεχωρίσεις εύκολα!
-Μα ...εγώ δεν βρήκα κανένα σημάδι!Είναι και οι τρεις ίδιοι.
-Πήγαινε στο Γολγοθά και κοίταξε τους τρεις σταυρούς,τη συμβούλεψε τότε ο άγγελος και δε θα δυσκολευτείς να βρεις εκείνον που ζητάς.
Ξύπνησε γεμάτη λαχτάρα και ταραχή η Αγία Ελένη.Από το παράθυρό της είδε το πρώτο φως της αυγής να χαράζει στον ορίζοντα.Το όνειρο την είχε αναστατώσει και αποφάσισε να πραγματοποιήσει τη συμβουλή που της έδωσε ο άγγελος.Βγήκε από το σπίτι που έμενε και με αρκετούς συνοδούς μαζί ξεκίνησε για το Γολγοθά.Δεν άργησε να φτάσει στο μέρος των ανασκαφών.Πλησίασε στο σημείο που είχαν βρεθεί οι τρεις σταυροί,ανάμεσα σ΄ ένα σωρό από χώματα και πέτρες.Και τότε...είδε κάτι που έκανε την καρδιά της να φουσκώσει από χαρά και συγκίνηση.Στο πάνω μέρος του ενός σταυρού είχε φυτρώσει ένα φουντωτό,ένα πράσινο και τρυφερό λουλούδι!
Η Ελένη γονάτισε δίπλα του και άγγιξε τα φύλλα του.Ένα σπάνιο άρωμα ξεχύθηκε στον αέρα...Δεν άργησε να καταλάβει ότι αυτό ήταν ένα θεϊκό σημάδι για να αναγνωρίσει το σταυρό του Κυρίου!Γι΄ αυτό τη συμβούλεψε ο άγγελος να έρθει στο Γολγοθά.
Ο σταυρός του Βασιλιά των Βασιλέων είχε βρεθεί.Τον είχε δείξει το καταπράσινο και ευωδιαστό αυτό λουλούδι που από τότε ονομάστηκε βασιλικός.  

Πηγή:Εκδόσεις Στρατίκη - οι μύθοι των λουλουδιών




2 σχόλια:

marronblogger είπε...

Το έχω αυτό το βιβλίο! Οι εικόνες του είναι αξεπέραστες. Ορθά το συνέδεσες με την ημέρα... Αυτό θα πει διαθεματική προσέγγιση! Καλή σχολική χρονιά σε σένα και στα (άτακτα ββλέπω πλέον) παιδακια σου!

Τα δευτεράκια blogαρουν... είπε...

Όντως είναι όμοεφο βιβλίο!Σ΄ευχαριστούμε!Καλή χρονιά και σε σένα και καλή συνέχεια στις όμορφες αναρτήσεις σου!!!!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...