14 Μαΐου 2012

ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗΣ ΑΓΡΙΩΝ ΖΩΩΝ




Το Ελληνικό Κέντρο Περίθαλψης Αγρίων Ζώων -ΕΚΠΑΖ αποτελεί το πρώτο κέντρο περίθαλψης αγρίων ζώων στα Βαλκάνια και την Ανατολική Μεσόγειο. Ξεκίνησε τη δράση του το 1984, με έδρα των δραστηριοτήτων του την Αίγινα.
Γερακίνα
Γύπας
 Παραλαμβάνει κάθε χρόνο έως 4500 άγρια ζώα και πουλιά, από όλη την Ελλάδα,με διάφορες αιτίες εισαγωγής (π.χ.ορφανά νεαρά ζώα και νεοσσούς που πέφτουν από φωλιές, πουλιά τραυματισμένα από ατυχήματα ή παράνομους πυροβολισμούς, ηλεκτροπληξίες, δηλητηριάσεις, εξαντλημένα από το ταξίδι της μετανάστευσης κτλ.) τα περισσότερα από τα οποία ανήκουν σε προστατευόμενα είδη. 

Θαλασσαετός
Από αυτά, όσα κρίνονται ικανά να επιβιώσουν μόνα, μετά την αποθεραπεία τους, επανεντάσσονται στο φυσικό τους περιβάλλον. Τα υπόλοιπα, που είναι μη απελευθερώσιμα, φιλοξενούνται μόνιμα στις εγκαταστάσεις του κέντρου και ενθαρρύνονται στο να αναπαραχθούν. Αυτό συμβάλλει στην προστασία απειλούμενων ειδών που έχουν μικρό πληθυσμό στην Ελλάδα ή / και στην Ευρώπη.




Φοινικόπτερο
 Τέτοια είναι ο Βασιλαετός, ο Χρυσαετός, ο Στικταετός, ο Κραυγαετός, ο Θαλασσαετός, το Κιρκινέζι, ο Μαυροπετρίτης, το Όρνιο, τα δύο είδη Πελεκάνων, τα Φοινικόπτερα , οι Χαλκόκοτες, ο Πορφυροτσικνιάς, ο Ήταυρος και άλλα.

Σταυραετός
Το ΕΚΠΑΖ τιμήθηκε το 1992 με το Βραβείο της Ακαδημίας Αθηνών για τη δράση του στην προστασία του περιβάλλοντος και την εθελοντική προσφορά των μελών του.


Ας παρακολουθήσουμε μαζί ένα βίντεο με την απελευθέρωση άγριων πουλιών στην Κρήτη:

Ας παρακολουθήσουμε και τις οδηγίες που μας δίνει ο σύλλογος ΑΝΙΜΑ, που επίσης δραστηριοποιείται στην προστασία των άγριων πτηνών:

επιμέλεια βίντεο:tadefterakiablogaroun.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...