6 Μαΐου 2012

ΣΠΗΛΑΙΟ ΤΩΝ ΛΙΜΝΩΝ

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΣΤΟ ΣΠΗΛΑΙΟ ΤΩΝ ΛΙΜΝΩΝ ΚΑΛΑΒΡΥΤΩΝ

Η Ελλάδα έχει πλήθος σπηλαίων, άλλα είναι υπόγεια και άλλα είναι υποθαλάσσια. Οι σπηλαιολόγοι και οι γεωλόγοι έχουν ανακαλύψει, μέχρι σήμερα, ότι στην Ελλάδα υπάρχουν περισσότερα από 10.000 σπήλαια. 

Στο χωριό Καστριά της Αχαΐας 60 χλμ. από την ΤΡΙΠΟΛΗ βρίσκεται το ξακουστό "Σπήλαιο των Λιμνών". Είναι ένα σπάνιο δημιούργημα της φύσης. Εκτός από τους  διαδρόμους που μοιάζουν με λαβύρινθους, τις μυστηριώδεις στοές και τους παράξενους σχηματισμούς από σταλακτίτες, το "Σπήλαιο των Λιμνών" έχει κάτι το αποκλειστικά δικό του, που δεν υπάρχει σε άλλα γνωστά σπήλαια. Είναι οι αλλεπάλληλες κλιμακωτές και μάλιστα σε τρεις ορόφους λίμνες του, που το καθιστούν μοναδικό στο είδος του στον κόσμο.



Είναι παλαιά κοίτη υπόγειου ποταμού με εξερευνημένο μήκος 1980 μέτρα. Τον χειμώνα που λιώνουν τα χιόνια το σπήλαιο μετατρέπεται σε υπόγειο ποταμό με φυσικούς καταρράκτες. Κατά τους θερινούς μήνες ένα τμήμα του σπηλαίου ξηραίνεται. Το υπόλοιπο σπήλαιο διατηρεί μόνιμα νερά σε 13 γραφικές λίμνες.  Το αξιοποιημένο μήκος του σπηλαίου προς το παρόν ανέρχεται σε 500 μέτρα.

Ο ΜΥΘΟΣ ΤΟΥ ΣΠΗΛΑΙΟΥ

Ο μύθος λεει πως οι κόρες του βασιλιά της Τίρυνθας Προίτου, Λυσίππη, Ιφινόη και Ιφιάνασσα, καυχήθηκαν ότι ήταν ωραιότερες από τη θεά Ήρα και περιφρόνησαν τη λατρεία του Διονύσου. Η σύντροφος του Δία δε συγχώρεσε την αλαζονεία τους και τις τρέλανε, με συνέπεια να πιστέψουν πως ήταν κατσίκες και τρέχοντας σε βουνά και λιβάδια της Πελοποννήσου, μεταδίδανε μανία παιδοκτονίας στις γυναίκες της Αργολίδας. Κάποτε φτάσανε στο σπήλαιο των Αροάνιων, όπου τις βρήκε ο Μελάμποδας και τις θεράπευσε. Στη συνέχεια τις οδήγησε στο χωριό Λουσσοί.  








Ας κάνουμε και μια περιήγηση σε σπήλαια που υπάρχουν ανά την Ελλάδα:

Τα σπήλαια της Ελλάδας

3 σχόλια:

marileni είπε...

ΠΟΛΥ ΟΜΟΡΦΕΣ ΟΙ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ!ΜΠΡΑΒΟ!!!

Τα δευτεράκια blogαρουν... είπε...

Σε ευχαριστούμε πολύ marileni!!Ευχόμαστε να τα ξαναπούμε... :)

Lampros Lampinos είπε...

Yπέροχες φωτογραφίες!! Μπράβο!!!
Αυτό το σπήλαιο είναι από τα ομορφότερα... το νερό το κάνει πιο...μαγικό!!!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...