6 Μαΐου 2012

Όταν μιλάμε σε ενα παιδί

Θυμηθείτε το ανάστημα σας. Είστε πολύ μεγαλύτερος απο ένα παιδι οπότε φανταστείτε να προσπαθείτε να τραβήξετε την προσοχή κάποιου και να του μιλήσετε απο κάτω χαμηλά...ίσα με το πάτωμα! Είναι πολυ πιο εύκολο για την επικοινωνία με το παιδί σας να "κατεβείτε" στο επίπεδο του ύψους του και να το κοιτάξετε στα μάτια. Αύτο του δείχνει οτι το ακούτε και οτι σας νοιάζει το τί σκέφτεται.

Δώστε του επιλογές. Με το να δίνεις επιλογές σε ένα παιδι, του προσφέρεις μια αισθηση δύναμης και ελέγχου. Αντί να πείτε " ωρα για να ντυθεις" μπορείτε να του πείτε "προτιμάς την κοκκινη η την πράσινη μπλούζα"΄Καλό είναι να δίνουμε δύο επιλογές και όχι 5-6.

Μιλήστε του όσο πιο απλα γίνεται. Μια απλή πρόταση για να του εξηγησετε κατι μπορεί να είναι πιο αποτελεσματική απο μια τεράστια και περίπλοκη συζήτηση.
Τα παιδιά είναι ικανοποιημένα με μια απλή, άμεση απάντηση η οποιά επικεντρώνεται στο θέμα που τα αφορά και όχι με επεξηγήσεις και μονολόγους που μπορούν να τα κάνουν να μπερδευτούν ή να βαρεθούν.
Μερικές φορές, τα μεγαλύτερα παιδιά δίνουν μεγαλύτερη προσοχή σε μικρά σημειωματάκια παρά σε λόγια. « Γράψε μου τί ωρα θα επιστρέψεις το βράδυ !»
Δώστε τους χρόνο. Λίγο χρόνο απο τη ζωή σας να είστε ουσιαστικά μαζί με το παιδί σας, είτε αυτο είναι με παιχνίδι, είτε με επικοινωνια, ειτε με οτιδήποτε το ευχαριστεί και δεν έχει να κάνει με υλικά αγαθά. Εσεις κι αυτο, μαζί, σε ένα χώρο του σπιτιού κάνοντας μια δραστηριότητα. Τραγουδήστε, μαγειρέψτε, γελάστε, δημιουργήστε κάτι μαζι!

Ναταλί Σαμπά
MSc Developmental Psychology

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...