26 Μαρτίου 2012

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ
 

Όλοι γνωρίζουμε ότι η εφημερίδα είναι μια έντυπη έκδοση που περιέχει σχόλια, ειδήσεις, ανταποκρίσεις, φωτογραφίες, διαφημίσεις και οτιδήποτε έχει σχέση με την επικαιρότητα. Η εφημερίδα είναι έντυπο που αναφέρεται σε γεγονότα που γίνονται σε κάποιο συγκεκριμένο χρονικό διάστημα. Μια εφημερίδα επίσης περιλαμβάνει στην ύλη της σχόλια για κάποιο γεγονός, αγγελίες, διαφημίσεις κ.ά.
Μπορούμε να χωρίσουμε τις εφημερίδες ανάλογα:
  • με το κάθε πότε εκδίδονται σε ημερήσιες, εβδομαδιαίες, μηνιαίες
  • με το περιεχόμενό τους, με την ύλη τους σε: πολιτικές, πολιτιστικές, αθλητικές, οικονομικές κ.ά.
  • με την κυκλοφορία τους (που δηλαδή μπορεί κάποιος να τις βρει) σε: τοπικές, περιφερειακές, εθνικές, διεθνής
  • με την ώρα που εκδίδονται σε: πρωινές, μεσημβρινές, απογευματινές
Έχουμε επίσης την πρώτη εφημερίδα την κρατική που δε βγαίνει κάθε μέρα, αλλά βγαίνει συνεχώς διότι δημοσιεύει τους νόμους του κράτους.


 Παλιά, οι αναγνώστες των εφημερίδων ήταν λίγοι, και οι εφημερίδες επίσης λίγες, διότι οι περισσότεροι πολίτες δεν γνώριζαν ανάγνωση και γραφή. Καμιά φορά, στον καφενέ του χωριού, αγόραζε ένας εφημερίδα και την διάβαζε, για να την ακούσουν όλοι και να μάθουν τα νέα, από τον κόσμο. Η έκδοση της εφημερίδας ήταν το μεγαλύτερο πολιτιστικό και πολιτικό γεγονός για την κοινωνία. Οι πρώτες εφημερίδες είχανε τα πάντα: και πολιτικά και κοινωνικά, αθλητικά και οικονομικές στήλες. Κάθε εφημερίδα στην πρώτη σελίδα είχε ένα κύριο, σοβαρό άρθρο, του καλύτερου δημοσιογράφου. Στη Βιένη έκανε  την εμφάνισή της στις 31 Δεκεμβρίου 1790 και η πρώτη  ελληνική εφημερίδα, η “Εφημερίς” που εξέδιδαν δύο φορές την εβδομάδα οι αδελφοί Μαρκίδες Πουλίου.



Εδώ μπορείς να περιηγηθείς στο Μουσείο Τυπογραφίας και εδώ να δεις Εφημερίδες απ' όλο τον κόσμο!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...