28 Μαρτίου 2012

ΚΥΡΑ ΣΑΡΑΚΟΣΤΗ

Η ΚΥΡΑ ΣΑΡΑΚΟΣΤΗ

Σαρακοστή ονομάζουμε την περίοδο της νηστείας που ξεκινάει την Καθαρή Δευτέρα και κρατάει μέχρι το Μεγάλο Σάββατο. Διαρκεί 7 εβδομάδες δηλαδή 49 μέρες.Επικράτησε η συμβολική ονομασία Σαρακοστή, σε αναλογία με το σαρανταήμερο που νήστεψε ο Χριστός στην έρημο μετά τη βάφτισή του, όμως, καθώς συμπεριλαμβάνεται σε αυτήν και η νηστεία της Μεγαλοβδομάδας, οι μέρες πλησιάζουν τις πενήντα.    
Επειδή παλιά οι άνθρωποι δεν είχαν ημερολόγια για να μετρούν το πέρασμα των ημερών της νηστείας, έφτιαχναν ένα μετρητάρι. 
Ζωγράφιζαν λοιπόν μια γυναίκα με στόμα ανύπαρκτο -λόγω της νηστείας- με τα χέρια σταυρωμένα -λόγω της προσευχής- και με ποδαράκια επτά -να συμβολίζουν τις επτά βδομάδες απ'τις Απόκριες μέχρι την Ανάσταση.
 Κρεμούσαν τη Σαρακοστή στον τοίχο και κάθε Σάββατο έκοβαν από ένα πόδι. Το τελευταίο πόδι το έκοβαν το Μεγάλο Σάββατο και το βάζανε σε ένα ξερό σύκο. Αυτό το σύκο το ανακάτευαν με άλλα και τα μοίραζαν στην οικογένεια. Το σύκο έφερνε γούρι σ’ αυτόν που το έβρισκε. Σε άλλες περιοχές έφτιαχναν τη Κυρα Σαρακοστή με ζυμάρι.

Φτιάξε τη δική σου Κυρα Σαρακοστή

Για την Κυρα Σαρακοστή έχει γραφτεί κι ένα τραγούδι:


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...