29 Δεκεμβρίου 2012

Ο ΟΡΘΟΔΟΞΟΣ ΑΓΙΟΣ ΒΑΣΙΛΗΣ

               Ο ΑΪ ΒΑΣΙΛΗΣ ΤΗΣ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ
Στην Ελλάδα και στην ορθόδοξη παράδοση το καλό πνεύμα της Πρωτοχρονιάς ταυτίστηκε εύκολα με το Μέγα Βασίλειο, το μεγάλο ιεράρχη, επίσκοπο Καισαρείας της Καππαδοκίας, κορυφαίου θεολόγου του 4ου αιώνα και ενός από τους Τρεις Ιεράρχες, προστάτες της παιδείας και των γραμμάτων.
Ο Μέγας Βασίλειος ήταν ένας βαθιά μορφωμένος και εξαιρετικά δραστήριος άνθρωπος. Γεννήθηκε το 330 στη Νεοκαισάρεια του Πόντου. Ο πατέρας του ασκούσε το επάγγελμα του καθηγητή ρητορικής και η μητέρα του Αγία Εμμέλεια ήταν απόγονος οικογένειας Ρωμαίων αξιωματούχων (ο πατέρας της είχε πεθάνει ως Χριστιανός μάρτυρας). Στην οικογένεια, εκτός από το Βασίλειο, υπήρχαν άλλα οκτώ ή εννέα παιδιά. Μεταξύ αυτών, ο Άγιος Γρηγόριος Νύσσης, ο Ναυκράτιος που έγινε ασκητής και θαυματουργός Άγιος, η Μακρίνα (Οσία Μακρίνα) και ο Πέτρος, Επίσκοπος Σεβαστείας.
Ο Βασίλειος ανατράφηκε από τη γιαγιά του στο κτήμα των Αννήσων κοντά στον ποταμό Ίρι και μετά το θάνατό της από την πρωτότοκη αδερφή του Μακρίνα, η οποία επηρέασε καθοριστικά τον μικρό Βασίλειο να στραφεί προς την Χριστιανική πίστη. Από αυτές τις δύο γυναίκες, από παιδί ακόμα, έτυχε βαθιάς, χριστιανικής μόρφωσης. Συμπλήρωσε τις σπουδές του στην Καισάρεια, στην Κωνσταντινούπολη και αργότερα στην περίφημη Φιλοσοφική Σχολή των Αθηνών, όπου γνωρίστηκε και συνδέθηκε με στενή και ειλικρινή φιλία με το Γρηγόριο, που αργότερα έγινε επίσκοπος στη Ναζιανζό. Σπούδασε ρητορική, φιλοσοφία, αστρονομία, γεωμετρία, ιατρική, φιλολογία και φυσική στην Αθήνα και περιόδευσε στην Αίγυπτο, στη Μεσοποταμία, στην Παλαιστίνη και στην Κοίλη Συρία, για να γνωρίσει από κοντά τους ασκητές και να σπουδάσει το μοναχισμό, που τον γοήτευε πάντα. Με συντροφιά το φίλο του Γρηγόριο Ναζιανζηνό, συνέταξαν ένα απάνθισμα από τα έργα του Ωριγένη, τη Φιλοκαλία και τους μοναχικούς κανόνες, που αποτελούν τη βάση του ορθόδοξου μοναχισμού.
Οι ανάγκες της Εκκλησίας, που ταλαιπωρούνταν την εποχή εκείνη από την αίρεση του αρειανισμού και η απαίτηση του λαού του τον έκαναν να διακόψει το μοναχικό βίο και να χειροτονηθεί πρεσβύτερος στην Καισάρεια της Καππαδοκίας. Το 370 διαδέχθηκε στον επισκοπικό θρόνο το μητροπολίτη Καισάρειας Ευσέβιο. Χαρακτηριστικό ήταν το θάρρος και η τόλμη του απέναντι στον αρειανό αυτοκράτορα Ουάλη, που προσπαθούσε να επιβάλει τον Ομοιανισμό (ρεύμα του Αρειανισμού) και τον απειλούσε. Μέσα από τις επιστολές του φαίνονται οι προσπάθειες που κατέβαλε για την ανάδειξη άξιων κληρικών στο ιερατείο, την καταπολέμηση της σιμωνίας των επισκόπων (= η εμπορία της Θείας Χάρης από τους ιερωμένους), την πιστή εφαρμογή των ιερών κανόνων από τους πιστούς, καθώς και η ποιμαντική μέριμνα, που επέδειξε έναντι των αποκομμένων και περιθωριοποιημένων μελών της Εκκλησίας. Η όλη του δραστηριότητα επιφέρει τη βαθμιαία αναγνώρισή του ως κοινού έξαρχου ολόκληρου του ασιατικού θέματος της Αυτοκρατορίας.
Ο Άγιος Βασίλειος αφιέρωσε όλη του τη ζωή στην αντιμετώπιση σοβαρών προβλημάτων της εκκλησίας και στη φροντίδα του ποιμνίου του. Οι βαριές όμως εκκλησιαστικές και κοινωνικές ανάγκες αποδείχθηκαν αβάστακτες για τον ασκητικό και ασθενικό ιεράρχη. Ο Μέγας Βασίλειος πέθανε την 1η Ιανουαρίου του 379 σε ηλικία μόλις 49 χρόνων και πάμφτωχος. Άφησε όμως πίσω του ένα πλούσιο έργο. Εκτός από τα αμέτρητα συγγράμματά του και τη μάχη του εναντίον του αρειανισμού, έγινε γνωστός κυρίως για τη φιλανθρωπία του. Μερίμνησε να χτιστούν νοσοκομεία, φτωχοκομεία, ορφανοτροφεία και γηροκομεία και φρόντιζε πάντα όσους είχαν την ανάγκη του.
Η μνήμη του τιμάται από την Ορθόδοξη Εκκλησία την ημέρα του θανάτου του, την 1η Ιανουαρίου, ενώ από το 1081 ο Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως-Νέας Ρώμης Ιωάννης Μαυρόπους (ο από Ευχαΐτων) θέσπισε έναν κοινό εορτασμό των Τριών Ιεραρχών, Βασιλείου του Μεγάλου, Ιωάννη Χρυσοστόμου και Γρηγορίου του Θεολόγου, στις 30 Ιανουαρίου ως προστατών των γραμμάτων και της παιδείας. Η Αγγλικανική και η Καθολική εκκλησία τιμούν την μνήμη του στις 2 Ιανουαρίου και η Λουθηρανική εκκλησία στις 14 Ιουνίου.
Ο Αϊ-Βασίλης των Ελλήνων απέχει πολύ από το χοντρούλη και εύθυμο Santa Claus της Βόρειας Ευρώπης. Η παράδοση και οι γραπτές μαρτυρίες τον παρουσιάζουν αδύνατο, μελαχρινό, με μαύρα γένια και γελαστό πάντα. Σύμφωνα με την παράδοση αμέσως μετά τα Χριστούγεννα ξεκινούσε πεζός μ’ ένα ραβδί στο χέρι, απ’ όπου με θαυμαστό τρόπο βλάσταιναν ή ζωντάνευαν κλαδιά και πέρδικες -σύμβολα δώρων- και περνούσε από διάφορους τόπους. Δεν έφερνε στους ανθρώπους δώρα. Τα δώρα του ήταν περισσότερο συμβολικά: η ιερατική ευλογία του και η καλή τύχη.
Από το Μέγα Βασίλειο ξεκίνησε και η παράδοση της βασιλόπιτας της Πρωτοχρονιάς. Όπως η παράδοση, αναφέρει, την εποχή που ο Μέγας Βασίλειος ήταν Επίσκοπος στην Καισάρεια, ο Έπαρχος της Καππαδοκίας πήγε στην πόλη για να εισπράξει φόρους. Οι κάτοικοι, τρομαγμένοι, ζήτησαν τη βοήθεια του ποιμενάρχη τους. Αυτός τους συμβούλεψε να φέρουν ό,τι πολύτιμο έχουν και, αφού μάζεψαν πολλά δώρα, κοσμήματα και χρυσά νομίσματα, βγήκαν μαζί με το Δεσπότη τους να προϋπαντήσουν τον Έπαρχο. Η εμφάνιση και η πειθώ του Μεγάλου Βασιλείου καταπράυνε τον Έπαρχο, ο οποίος τελικά δε θέλησε να πάρει τα δώρα. Όταν όμως προσπάθησαν να μοιράσουν πίσω στους πιστούς τα δώρα που ο καθένας είχε φέρει, ο χωρισμός αποδείχτηκε ιδιαίτερα δύσκολος, καθώς πολλοί είχαν προσφέρει όμοια κοσμήματα και όμοια νομίσματα. Τότε ο Μέγας Βασίλειος διέταξε τους πιστούς να φτιάξουν το απόγευμα του Σαββάτου πίτες και να βάλουν μέσα σε κάθε μία από ένα αντικείμενο. Την επομένη τους τις μοίρασε και, σαν από θαύμα, κάθε ένας βρήκε μέσα στην πίτα αυτό που είχε προσφέρει.
Στα ελληνικά δεδομένα η μετατροπή της μορφής του Αγίου Βασιλείου στον βορειοευρωπαίο και βορειοαμερικανό Santa Claus φαίνεται πως πέρασε στην ελληνική κοινωνία, στην αστική κυρίως τάξη, στη δεκαετία 1950-1960 από τους «συγγενείς» μετανάστες, που με τις ευχητήριες κάρτες τους εισήγαγαν και στην Ελλάδα τη νέα μορφή του Αϊ-Βασίλη.
 Είτε σαν μεσαιωνικός πεζοπόρος, είτε σαν εύθυμος Santa Claus, ο Άγιος Βασίλειος, ο πρωτοχρονιάτικος δικός μας Αϊ-Βασίλης, έμεινε στην αντίληψη του λαού μας σαν ένας ανθρώπινος άγιος, που ζει και περπατά ανάμεσα μας. Ένας καλοδεχούμενος επισκέπτης, που κάθε πρώτη του χρόνου ξεκινά από την Καισάρεια της Καππαδοκίας και ταξιδεύει στον κόσμο, χαρίζοντας την ευχή του και καλή τύχη.

ΠΗΓΗ:KOZAN.GR NEWS

28 Δεκεμβρίου 2012

ΠΑΙΔΙ-ΟΙ ΒΑΣΙΚΟΙ ΚΑΝΟΝΕΣ ΚΑΛΗΣ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑΣ

Παιδί: Οι βασικοί κανόνες καλής συμπεριφοράς


«Τα παιδιά πρέπει στο σπίτι να σέβονται τους γονείς τους, στον δρόμο εκείνους που συναντούν και στη μοναξιά τον εαυτό τους», είχε πει ο Δημήτριος ο Φαληρεύς και έτσι ξεκινά το κεφάλαιο που αφορά στα παιδιά του βιβλίου του για το Savoir Vivre, ο Χρήστος  Ζαμπούνης. Επισημαίνει επίσης, ότι οι πρώτοι οδηγοί savoir-vivre και καλών τρόπων, έως τα τέλη του 18ου αιώνα απευθύνονταν αποκλειστικά στα παιδιά. Μην ξεχνάμε ότι οι κανόνες συμπεριφοράς ενός ανθρώπου ξεκινούν από την γέννησή του. Δείτε μερικούς κανόνες σωστής συμπεριφοράς όσον αφορά στα παιδιά και στους γονείς.

Το καλό παιδί:

Η καθαριότητα είναι η μισή αρχοντιά. Το παιδί πρέπει να μάθει να πλένει τα χέρια του πριν από κάθε  γεύμα, να κάνει μπάνιο τουλάχιστον μια φορά την ημέρα, να βουρτσίζει τα δόντια του πρωί και βράδυ, να έχει περιποιημένα νύχια και μαλλιά και να φορά καθαρά ρούχα.  Αν ένα παιδί μάθει να είναι καθαρό από μικρό, θα είναι καθαρό για όλη του τη ζωή.
Ένα παιδί πρέπει να μάθει από νωρίς να είναι τακτικό. Οφείλει να τακτοποιεί όσο μπορεί μόνο του το δωμάτιό του, βάζοντας τα παιχνίδια στη θέση του και φτιάχνοντας μόνο του το κρεβάτι του.
Πρέπει να μάθει να μοιράζεται τα παιχνίδια του. Είναι υποθήκη για την μελλοντική γενναιοδωρία του.
 Παρ' ότι φωνακλάδες οι Έλληνες, ένα παιδί δεν πρέπει να κάνει αισθητή την παρουσία του με φωνές και κλάματα.
Η στάση του σώματός του πρέπει να είναι ορθή. Τα παιδιά σήμερα περνούν πολύ χρόνο μπροστά από την τηλεόραση, τον υπολογιστή και τα βιβλία του. Πρέπει όμως να μάθει να στέκεται σωστά και για αυτό προτείνεται και η άσκηση.
Όταν ένα παιδί συναντά για πρώτη φορά έναν ενήλικα, πρέπει να σηκώνεται, να δίνει το χέρι του για χειραψία, να κοιτά τον συνομιλητή του στα μάτια
Στο τραπέζι, το παιδί δεν επιτρέπεται να αρχίσει να τρώει πριν ξεκινήσει η οικοδέσποινα, να τρώει λαίμαργα, να μιλά με γεμάτο στόμα, να διακόπτει την συζήτηση των ενηλίκων, να τοποθετεί τους αγκώνες στο τραπέζι, να βάζει το χέρι στη μύτη, να ακουμπά τα μαχαιροπίρουνα στο πιάτο και να διαμαρτύρεται για το φαγητό.
Όταν ένα παιδί λαμβάνει κάποιο δώρο, οφείλει να ευχαριστεί ακόμα κι αν δεν του αρέσει.
Πρέπει να χτυπά την πόρτα πριν εισέλθει σε κάποιο χώρο.
Καλημέρα, αντίο, παρακαλώ, ευχαριστώ, συγγνώμη. Η κοινωνικοποίηση του παιδιού ξεκινά με την επανάληψη αυτών των πέντε λέξεων.

Ο καλός γονιός:

Προσέχει πάντα το παιδί να έχει καθαρή εμφάνιση είτε βρίσκεται μέσα στο σπίτι είτε έξω.
Φροντίζει να γνωρίζει τους φίλους και συμμαθητές του παιδιού. Όταν τους προσκαλεί στο σπίτι, απευθύνεται πάντα στους γονείς τους και όχι απευθείας σε αυτούς.
Δεν προδίδει την εμπιστοσύνη των παιδιών του. Δεν ψάχνει τις τσέπες τους, δεν κρυφακούει τα τηλεφωνήματά τους, δεν διαβάζει την αλληλογραφία τους.
Αποφεύγει να αφήνει ένα παιδί μόνο στο σπίτι.
Του αφήνει ζωτικό χώρο και προσπαθεί να γίνει το παιδί όσο το δυνατόν πιο αυτόνομο.
Αποφεύγει να επιβάλλει το δικό του γούστο στα ρούχα και σέβεται τις αντιρρήσεις του.
Δεν παριστάνει ότι τα ξέρει όλα.
Η τιμωρία του παιδιού δεν πρέπει να γίνεται δημόσια, ιδιαίτερα μπροστά στα άλλα παιδιά. Επίσης δεν προσβάλλει ή τιμωρεί παιδιά άλλων, όταν είναι μαζί οι γονείς τους.
Πρέπει να μαντεύει τις επιθυμίες ή ανάγκες των παιδιών και να τους δίνει τρυφερότητα, ακόμη και αν δείχνει πως δεν τη θέλει.
Να μην συζητεί συνέχεια για το πόσο αξιολάτρευτο είναι το παιδί του.

Γενικές συμβουλές:

Επανάληψις μήτηρ μαθήσεως. Ο ασφαλέστερος τρόπος για να μάθουν καλούς τρόπους τα παιδιά είναι να τούς επαναλαμβάνουν οι γονείς. «Πες ευχαριστώ, παρακαλώ κ.α.»
Εάν οι γονείς έχουν διαφωνία με τα παιδιά δεν πρέπει να αντιδρούν σπασμωδικά.
Η υπακοή δεν διδάσκεται με το μαστίγιο.
Θεωρούμε ότι όταν τα παιδιά μιλούν άσχημα στους μεγάλους πρόκειται για αυθάδεια ενώ όταν συμβαίνει το αντίστροφο πρόκειται για πειθαρχία. Λάθος.
Η άλογη χρήση της τηλεόρασης μπορεί να είναι καταστροφική για τη φυσιολογική εξέλιξη των παιδιών.
Το παιδί δεν πρέπει να τρώει, βλέποντας τηλεόραση.
Πρέπει να μάθει το παιδί να μην φέρεται εχθρικά στα άλλα παιδιά, να μην βρίζει, να μην χειροδικεί αλλά και να μην δέχεται παρόμοια συμπεριφορά ή άσχημα αστεία και πειράγματα εις βάρος του.
«Άραγε η πατρίδα σου καυχιέται για σένα;» είχε πει ο Αριστοτέλης. Ένα παιδί πρέπει να μάθει να μην κομπάζει για την καταγωγή, τη γειτονιά ή το σχολείο του.
Το παιδί πρέπει να μάθει ότι εάν δεν του αρέσει το ελληνικό συνήθειο του να του τσιμπούν τα μάγουλα συγγενείς και άλλοι, τότε θα πρέπει να σηκώνει το χέρι του για να το αποφύγει.
Εάν γονείς είναι καλεσμένοι σε ένα σπίτι, δεν πρέπει να θεωρήσουν αυτονόητο ότι θα φέρουν και τα παιδιά τους.
Οι γονείς και ο περίγυρος του παιδιού πρέπει να του μιλούν σωστά ελληνικά, σαν να μιλούν σε ενήλικες και χωρίς μωρουδίστικα.
Τα παιδιά που μαθαίνουν ξένες γλώσσες θα πρέπει να μάθουν να μην τις ανακατεύουν με τα ελληνικά. Παράδειγμα προς αποφυγή: «Ένα νερό πλιζ».
Η ερώτηση «ποιόν αγαπάς περισσότερο, τον μπαμπά ή τη μαμά;» είναι επιεικώς απαράδεκτη.
Αν οι γονείς έχουν βγάλει στο παιδί ένα υποκοριστικό δεν πρέπει να το φωνάζει έτσι δημόσια.
Ο πατέρας και η μητέρα δεν είναι καλό να διαφωνούν ως προς την ανατροφή του παιδιού μπροστά του.
Πηγή: Χρήστος Κ. Ζαμπούνης, Savoir Vivre, Εκδόσεις Φερενίκη
             WWW.mama365.gr

ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΟ ΑΣΤΕΡΙ

                         ΦΤΙΑΧΝΩ ΕΝΑ ΑΣΤΕΡΙ





ΠΗΓΗ:ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟΥ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ

25 Δεκεμβρίου 2012

23 Δεκεμβρίου 2012

ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΧΙΟΝΑΝΘΡΩΠΟΙ

ΧΙΟΝΑΝΘΡΩΠΟΙ ΣΚΙΕΡ

ΥΛΙΚΑ ΠΟΥ ΘΑ ΧΡΕΙΑΣΤΟΥΜΕ:

  • Φελιζολένια μπαλάκια σε διαστάσεις που εμείς θέλουμε  
  • κόλλα
  • οδοντογλυφίδες
  • χρωματιστά γλωσσοπίεστρα
  • πράσινη και κόκκινη τσόχα
  • πούλιες
  • ματάκια
  • πολύχρωμα πομ πομ
  • πλαστελίνη
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ

Ενώνουμε δύο διαφορετικού μεγέθους φελιζολένια μπαλάκια με μια οδοντογλυφίδα. Κολλάμε στο μεγάλο μπαλάκι (βάση) δύο πολύχρωμα γλωσσοπίεστρα. Στην κόκκινη τσόχα σχεδιάζουμε ένα σκουφάκι και το κολλάμε στο μικρό μπαλάκι που είναι το κεφάλι του χιονάνθρωπου. Στην πράσινη τσόχα σχεδιάζουμε και κόβουμε μια λωρίδα. Την κολλάμε γύρω από το λαιμό για κασκόλ. Κολλάμε τα ματάκια. Φτιάχνουμε από πλαστελίνη τη μύτη του χιονάνθρωπου και την κολλάμε. Με ένα μαρκαδόρο σχεδιάζουμε το στόμα. Καρφώνουμε 2 οδοντογλυφίδες στο μεγάλο μπαλάκι (στο πλάι) και εκεί κολλάμε δύο μικρά πομ πομ. Ο χιονάνθρωπός μας είναι έτοιμος!!!!

Καλή επιτυχία και σε εσάς!


21 Δεκεμβρίου 2012

ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΚΑΡΤΑΣ

ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΕΣ ΚΑΡΤΕΣ ΓΕΜΑΤΕΣ ΕΥΧΕΣ


ΥΛΙΚΑ ΠΟΥ ΘΑ ΧΡΕΙΑΣΤΟΥΜΕ:

  • Πράσινο σκούρο χαρτόνι κανσόν 
  • Κόλλα
  • Χρυσά αστεράκια
  • χρυσαφί δίχτυ
  • χρυσό μαρκαδοράκι
  • χαρτοκόπτης και φιγουροκόπτης
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ

Στο πράσινο χαρτόνι σχεδιάζουμε  την κάρτα στις διαστάσεις που θέλουμε. Στο φύλλο της κάρτας που ανοίγει, σχεδιάζουμε 2 μεγάλα αστέρια και τα κόβουμε με χαρτοκόπτη. Με ένα φιγουροκόπτη κόβουμε και 2 πιο μικρά. Με το χρυσαφί μαρκαδοράκι σχεδιάζουμε μικρές γραμμούλες γύρω από τα αστέρια. Κολλάμε 2 μικρά χρυσά αστεράκια. Ανοίγουμε την κάρτα και κολλάμε το χρυσό δίχτυ από την εσωτερική πλευρά του φύλλου με τα αστέρια. Γράφουμε τις ευχές μας και η κάρτα μας είναι έτοιμη!!

Καλή επιτυχία!!!!



ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΟΙ ΑΡΙΘΜΟΙ

ΟΙ ΑΡΙΘΜΟΙ ΩΣ ΤΟ 100














16 Δεκεμβρίου 2012

ΧΙΟΝΑΝΘΡΩΠΟΣ ΜΕ ΠΑΙΔΑΚΙΑ

    ΧΙΟΝΑΝΘΡΩΠΟΣ ΑΓΚΑΛΙΑ ΜΕ ΔΥΟ ΠΑΙΔΑΚΙΑ


Για να στολίσουμε την πόρτα της τάξης μας επιλέξαμε να κατασκευάσουμε ένα χιονάνθρωπο παρέα με δύο παιδάκια.Με τη βοήθεια του πατρόν κόψαμε και ενώσαμε τα κομμάτια.Έπειτα κολλήσαμε την κατασκευή μας σ΄ένα μεγάλο γαλάζιο χαρτόνι , προσθέσαμε δεντράκια και χιονονιφάδες και η πόρτα μας ομόρφυνε!!!!!
πατρόν για το κεφάλι του χιονάνθρωπου





πατρόν για το σώμα του




πατρόν κοριτσιού




 
πατρόν αγοριού

ΠΗΓΗ:ΧΑΡΟΥΜΕΝΕΣ ΦΙΓΟΥΡΕΣ ΤΟΥ ΧΕΙΜΩΝΑ-ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΚΕΝΤΙΚΕΛΕΝΗ

15 Δεκεμβρίου 2012

ΑΣΦΑΛΗ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ

ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΓΙΑ ΑΣΦΑΛΗ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ

Φτάνουν τα Χριστούγεννα και το σπίτι ντύνεται σιγά σιγά γιορτινά! Στολίδια, τραγούδια, λιχουδιές, φωτάκια όλα συνθέτουν τη μαγική αυτή γιορτή. Όταν όμως έχουμε στο σπίτι ένα μικρό παιδί, υπάρχουν μερικά πραγματάκια τα οποία πρέπει να προσέξουμε, ώστε να μειώσουμε την πιθανότητα να συμβεί κάποιο ατύχημα. Ας πάρουμε λοιπόν τα πράγματα με τη σειρά:  

Σαλόνι
Καλό είναι να τοποθετήσουμε το δέντρο σε σημείο ψηλότερα από 1,20 μ., αλλιώς πρέπει να το στερεώσουμε, έτσι ώστε να μην μπορεί το παιδάκι μας να το τραβήξει και να πέσει επάνω του.
Διαλέγουμε στολίδια τα οποία δε σπάνε, και είναι σχετικά μεγάλα σε μέγεθος, πάντα μεγαλύτερα από 8 εκατοστά διάμετρο στο στενότερο σημείο τους. Προτιμάμε ξύλινα, xάρτινα ή πλαστικά άθραυστα στολίδια, αποφεύγουμε τα γύλινα και μεταλλικά, καθώς και τα αιχμηρά! Στερεώνουμε τα στολίδια με κορδέλες, αντί για συνδετήρα, σύρμα, πλαστικά κ.λπ. Προσέχουμε τα λαμπάκια που θα βάλουμε στο δέντρο μας να είναι πιστοποιημένα (CE) και όχι αγνώστου προελεύσεως (ψάξτε για το σηματάκι). Ελέγχουμε τα καλώδια από τα λαμπάκια να μην είναι φθαρμένα ή να βγάζουν σπινθήρες!
Όταν τοποθετήσετε τα λαμπάκια, βάλτε τα βαθιά στο δέντρο, προς τον κορμό του, όπου είναι πιο δυσπρόσιτα για τα παιδιά.Δεν αφήνουμε εκτεθιμένα καλώδια και πρίζες, τα συγκεντρώνουμε σε ειδικά κανάλια, και τις ελεύθερες πρίζες τις ασφαλίζουμε με ειδικές ασφάλειες.
 Τραπεζαρία
Προτιμάμε αν έχουμε μικρά παιδιά να χρησιμοποιήσουμε σουπλά, αντί για τραπεζομάντιλο.Αν χρησιμοποιήσουμε τραπεζομάντιλο, το στερεώνουμε με κλιπ, για να μην πέσουν τα σερβίτσια αν τραβηχτεί.Μαζεύουμε τα μπουκάλια και τα ποτήρια αμέσως μετά το τραπέζι και τα αποθηκεύουμε στον κατάλληλο χώρο, μακριά από την πρόσβαση των παιδιών. Αποφεύγουμε χρήση μικρο-βεγγαλικών παρουσία των παιδιών. Δεν αφήνουμε σε σημεία άμεσης παιδικής πρόσβασης μαχαίρια, ανοιχτήρια, αναπτήρες και άλλα επικίνδυνα ή αιχμηρά αντικείμενα.
Τζάκι
Δεν αφήνουμε το τζάκι αναμμένο χωρίς να υπάρχει κάποιος να το παρακολουθεί. Δεν αφήνουμε το παιδί να παίζει με σπίρτα ή άλλες εστίες φωτιάς. Έχουμε πάντα μπροστά από το τζάκι προστατευτική σίτα. Αν το τζάκι μας έχει αιχμηρά πυρότουβλα, τα καλύπτουμε με τα ειδικά προστατευτικά για τζάκι.
Δεν αφήνουμε τα παιδιά να πλησιάσουν κοντά στο τζάκι όταν είναι αναμμένο (η αντοχή της παιδικής επιδερμίδας στην θερμότητα είναι πολύ μικρότερη από αυτή του ενήλικα).
Οι παρούσες συμβουλές ή η τήρησή τους δεν αντικαθιστούν την ανάγκη της γονικής παρακολούθησης και μέριμνας, αλλά διατυπώνονται ως συμπληρωματικά μέτρα πρόληψης παιδικών τραυματισμών.  
πηγή: http://www.infokids.gr

14 Δεκεμβρίου 2012

ΦΑΤΝΗ

ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΖΟΥΜΕ ΜΙΑ ΦΑΤΝΗ;

Φωτοτυπήστε τις εικόνες σε σκληρό χαρτί, ακολουθήστε τις οδηγίες και ελάτε να φτιάξουμε μια φάτνη με εύκολο τρόπο!!!















Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...