31 Μαρτίου 2012

ΤΟ ΕΘΙΜΟ ΤΗΣ ΠΡΩΤΑΠΡΙΛΙΑΣ

1η ΑΠΡΙΛΙΟΥ- Η ΜΕΡΑ ΠΟΥ ΛΕΜΕ ΨΕΜΜΑΤΑ!

Προέλευση του Εθίμου Τα ψέματα της Πρωταπριλιάς είναι ένα έθιμο που μας έχει έρθει από την Ευρώπη. Υπάρχουν διάφορες εκδοχές σχετικά με τον τόπο και τον χρόνο που γεννήθηκε το έθιμο αυτό. Δύο από αυτές, όμως, είναι οι επικρατέστερες.

Από τους Κέλτες
Σύμφωνα με την πρώτη εκδοχή, το έθιμο ξεκίνησε από τους Κέλτες. Λαός της βορειοδυτικής Ευρώπης, οι Κέλτες, ήταν δεινοί ψαράδες. Η εποχή του ψαρέματος ξεκινούσε την 1η Απριλίου. Όσο καλοί ψαράδες όμως και να ήταν, την εποχή αυτή του χρόνου τα ψάρια πιάνονται δύσκολα. Έτσι και αυτοί, όπως προστάζει ο "κώδικας δεοντολογίας" των ψαράδων όλων των εποχών, έλεγαν ψέματα σχετικά με τα πόσα ψάρια είχαν πιάσει. Αυτή η συνήθεια, έγινε με το πέρασμα του χρόνου έθιμο.

Από τη Γαλλία
Η δεύτερη εκδοχή, που θεωρείται και ποιο βάσιμη ιστορικά, θέλει γενέτειρα του εθίμου την Γαλλία του 16ου αιώνα. Μέχρι το 1564 η πρωτοχρονιά των Γάλλων ήταν η "1η Απριλίου". Την χρονιά αυτή όμως, και επί βασιλείας Καρόλου του 9ου, αυτό άλλαξε και Πρωτοχρονιά θεωρούνταν πλέον η 1η Ιανουαρίου. Στην αρχή αυτό δεν το δέχτηκαν όλοι οι πολίτες. Οι αντιδραστικοί συνέχιζαν να γιορτάζουν, την παλαιά πλέον, πρωτοχρονιά τους την 1η Απριλίου, ενώ οι υπόλοιποι τους έστελναν πρωτοχρονιάτικα δώρα για να τους κοροϊδέψουν. Το πείραγμα αυτό μετατράπηκε με τον καιρό σε έθιμο.

Το έθιμο στην Ελλάδα
Το έθιμο αυτό ήρθε και στην Ελλάδα και διαφοροποιήθηκε αποκτώντας μια ελληνική χροιά. Η βασική ιδέα βέβαια παρέμεινε ίδια. Λέμε αθώα ψέματα με σκοπό να ξεγελάσουμε το «θύμα» μας. Σε κάποιες περιοχές, θεωρούν ότι όποιος καταφέρει να ξεγελάσει τον άλλο, θα έχει την τύχη με το μέρος του όλη την υπόλοιπη χρονιά. Σε κάποιες άλλες πιστεύουν ότι ο «θύτης» θα έχει καλή σοδειά στις καλλιέργειες του. Επίσης το βρόχινο νερό της πρωταπριλιάς, θεωρούν μερικοί, ότι έχει θεραπευτικές ιδιότητες. Όσο για το «θύμα», πιστεύεται ότι, σε αντίθεση με τον «θύτη», θα έχει γρουσουζιά τον υπόλοιπο χρόνο και πιθανότατα αν είναι παντρεμένος θα χήρεψει γρήγορα.

  Περιστατικά
Τον προηγούμενο αιώνα, η τεχνολογία βοήθησε κάποιους να ξεγελάσουν χιλιάδες άτομα την ημέρα αυτή. Για παράδειγμα μια Αμερικάνικη εφημερίδα δημοσίευσε ένα άρθρο (στις αρχές του 20ού αιώνα), στο οποίο αναφερόταν ότι ο Τόμας Έντισον είχε εφεύρει μια μηχανή, η οποία μετέτρεπε το νερό σε κρασί. Οι μετοχές των εταιριών παρασκευής και διακίνησης οίνου, σημείωσαν κατακόρυφη πτώση στο χρηματιστήριο.
Ένα άλλο παράδειγμα μεγάλης πρωταπριλιάτικης φάρσας, είναι αυτή του δικτύου BBC το 1957. Τότε προβλήθηκε από το δίκτυο αυτό ένα ρεπορτάζ, στο οποίο Ιταλοί γεωργοί μάζευαν μακαρόνια από τα δέντρα που υποτίθεται ότι τα παράγουν. Παρόμοια ρεπορτάζ συνεχίζονται όμως μέχρι και σήμερα σχεδόν από το σύνολο των ΜΜΕ, που τις περισσότερες φορές αγγίζουν σημαντικά θέματα οικονομίας, διασκέδασης, κ.λπ.


πηγή: el.wikipedia

Και λίγη διασκέδαση!Άκου το παραμύθι με τον Πινόκιο,το ξύλινο ανθρωπάκι που έλεγε συνέχεια ψέμματα λες και κάθε μέρα ήταν....Πρωταπριλιά!!!!




Ποιος πηγαινει στο σχολειο?

Συχνά οι γονείς αναρωτιούνται αν πρέπει να παρεμβαίνουν στις σχολικές υποχρεώ­σεις των παιδιών τους ή θα πρέπει να τα αφή­σουν να αυτενεργούν, να γίνονται υπεύθυνα μέσα από τα λάθη τους και να περιορίζονται στο ρόλο του γονέα και όχι του δασκάλου στο σπίτι; Και πόσες ώρες πρέπει να διαβάζει σήμερα ένας μαθητής;
Το πιο συχνό φαινόμενο στο σπίτι είναι οι γονείς να παρι­στάνουν τους δασκάλους, αγωνιούν, ελέγχουν, διορθώ­νουν, θυμώνουν. Συχνά ξεχνούν ότι δεν φοιτούν εκείνοι στο σχολείο και λένε: «Σήμερα είχαμε πολλά διαβάσματα και δεν προλάβαμε» ή «έχουμε τεστ αύριο»... Δημιουργούν έτσι μια σχέση, που τους ταυτίζει με το παιδί τους. 


Μέσα απ' αυτή τη σχέση το παιδί παίρνει το μήνυμα ότι το ίδιο είναι ανίκανο να τα καταφέρει μόνο του, ότι έχει ανάγκη από το δεκανίκι του γονιού, για να είναι καλός μαθητής. Το μικρό παιδί, αντί να ε­ξασκεί τις δικές του μαθησιακές δεξιότητες, μαθαί­νει να στηρίζεται στον ενήλικα.


Τι πρέπει να κάνει ο γονιός;
*Να αποδέχεται το παιδί του με τις ικανότητες αλλά και με τις δυσκολίες του.
*Να φροντίζει ο χώρος που διαβάζει το παιδί να είναι καθαρός και ήσυχος.
*Να αφήνει το παιδί να ασχολείται με τις σχολικές του υποχρεώσεις και να επεμβαίνει μόνο όταν το παιδί δυσκολεύεται
*Να ελέγχει στο τέλος αν το παιδί έχει διαβάσει.
*Να έχει υπομονή, τα παιδιά δεν χρειάζονται στο σπίτι ένα γονιό-δάσκαλο!!
*Να βάλει ένα καθημερινό ημερήσιο πρόγραμμα διαβάσματος και να το τηρούν μαζί με το παιδί 
*Να αφήνει το παιδί να έχει χρόνο για παιχνίδι-είναι πραγματικά απαραίτητο καθημερινά!

ΟΙ ΜΥΘΟΙ ΤΩΝ ΛΟΥΛΟΥΔΙΩΝ


                      Ο ΜΥΘΟΣ ΤΗΣ ΠΑΣΧΑΛΙΑΣ

Όταν γεννήθηκε ο Χριστός στη φάτνη της Βηθλεέμ,ο Ηρώδης,ο βασιλιάς της Ιουδαίας με τη σκληρή καρδιά,έδωσε διαταγή να σκοτώσουν όλα τα αγοράκια,όσα είχαν ηλικία από μιας ημέρας έως δύο χρονών!Είχε πληροφορηθεί ότι γεννήθηκε ο βασιλιάς των Ιουδαίων και φοβήθηκε πως θα του πάρει το θρόνο!Επειδή όμως δεν ήξερε ποιο ήταν  αυτό το μωρό και πού ακριβώς είχε γεννηθεί,αποφάσισε να σκοτώσει δύο χιλιάδες βρέφη!
Ο θεός όμως ειδοποίησε τη νύχτα μ΄έναν άγγελο τον Ιωσήφ να φύγουν αμέσως για την Αίγυπτο για να σωθεί ο Χριστός.Ανέβηκε σ΄ενα γαϊδουράκι  η Μαρία,κρατώντας το θείο βρέφος στην αγκαλιά της και ξεκίνησαν μέσα στη νύχτα για την Αίγυπτο.
Ξημέρωσε η άλλη μέρα και βρέθηκαν να προχωρούν σε μια μεγάλη έρημο.Κι όταν ο ήλιος ανέβηκε ψηλά στον ουρανό,άρχισε να κάνει φοβερή ζέστη.
-Τι κρίμα!είπε σε μια στιγμή αναστενάζοντας η Μαρία.Δεν υπάρχει ούτε ένα δεντράκι σε αυτή την έρημο για να σταθούμε και να δροσιστούμε λιγάκι στον ίσκιο του!
Ξαφνικά,φύτρωσε μπροστά τους ένα δεντράκι με πολλά και πυκνά φύλλα.Η Άγια Οικογένεια σταμάτησε την πορεία της και για αρκετές ώρες ξεκουράστηκε στο δροσερό του ίσκιο.
Αυτό το δεντράκι ονομάστηκε αργότερα πασχαλιά και να γιατί:
Όταν σταύρωσαν οι Ιουδαίοι το Χριστό,κοντά στο Γολγοθά είχε φυτρώσει το ίδιο δεντράκι.Από τον καημό του βλέποντας τον Κύριο να σταυρώνεται,μαράθηκε.Όταν όμως τρεις μέρες αργότερα ο Ιησούς αναστήθηκε,η πασχαλιά ζωντάνεψε και γέμισε με τσαμπιά από όμορφα μοβ και μυρωδάτα λουλούδια,για να πάρει κι αυτή μέρος στη μεγάλη χαρά.Γι΄αυτό ονομάστηκε πασχαλιά.
η πασχαλιά

Πηγή:Βιβλίο <<Οι μύθοι των λουλουδιών>> εκδόσεις Στρατίκη

30 Μαρτίου 2012

ΔΕΝ ΗΞΕΡΕΣ ΔΕ ΡΩΤΑΓΕΣ;

                                             ΤΟ ΗΞΕΡΕΣ ΟΤΙ...

Το φίδι Ανακόντα της Νοτίου Αμερικής μπορεί να καταπιεί ολόκληρο ελάφι μαζί με τα κέρατα;

Η λέξη δεινόσαυρος σημαίνει <<φοβερή σαύρα>> αλλά στην πραγματικότητα οι δεινόσαυροι δεν ήταν σαύρες και οι περισσότεροι από αυτούς δεν ήταν καν φοβεροί;



Οι καρχαρίες είναι αναγκασμένοι να κολυμπούν συνέχεια,γιατί,αν σταματήσουν θα...βουλιάξουν;








Οι καμήλες μπορούν ν΄αντέξουν μέχρι και 17 μέρες χωρίς νερό;









Το μεγαλύτερο πουλί στον  κόσμο είναι η στρουθοκάμηλος και το ένα της αυγό είναι τόσο μεγάλο όσο 25 αυγά κότας μαζί;







Ο κροκόδειλος έχει 60-80 δόντια μέσα στο στόμα του και μόλις χάσει ένα δόντι αμέσως φυτρώνει ένα καινούριο στη θέση του;





Τα χταπόδια βλέπουν πολύ καλά και μέσα στο σκοτάδι και μπορούν να κυνηγούν τη νύχτα;Πώς;Φέρνουν προς το μέρος τους τη λεία τους κουνώντας την άκρη ενός πλοκαμιού ώστε να μοιάζει με σκουλήκι!

Τα μυρμήγκια μιλάνε το ένα στο άλλο με τις κεραίες τους,που βρίσκονται πάνω στο κεφάλι τους;Όταν ένα μυρμήγκι αγγίζει κάποιο άλλο με τις κεραίες του,του λέει σε ποιο μέρος υπάρχει φαγητό.



Οι μπλε φάλαινες που ζουν στους ωκεανούς φτάνουν τα 32 μέτρα μήκος;Είναι μεγαλύτερες από οποιοδήποτε δεινόσαυρο έζησε ποτέ!

29 Μαρτίου 2012

ΠΩΣ ΘΑ ΒΟΗΘΗΣΟΥΜΕ ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΝΑ           ΑΠΟΛΑΜΒΑΝΕΙ ΤΟ ΣΧΟΛΙΚΟ ΔΙΑΒΑΣΜΑ



Είναι η ώρα για το ξεκίνημα και την ταλαιπωρία του διαβάσματος για την επόμενη μέρα. Άλλα παιδιά κάνουν σε σύντομο χρονικό διάστημα τις εργασίες που έχουν και χωρίς τη βοήθεια κάποιου μεγαλύτερου και άλλα χρειάζονται περισσότερο χρόνο. Αυτό μπορεί να συμβαίνει γιατί τα παιδιά αυτά είτε αντιμετωπίζουν κάποιας μορφής μαθησιακή δυσκολία, είτε δεν έχουν καταλάβει κάτι ή απλά γιατί οι ασκήσεις είναι πολλές.

Σκηνές που οι γονείς κυνηγούν, απειλούν ή τιμωρούν ένα παιδί για να διαβάσει ή σκηνές που οι γονείς και το παιδί νυσταγμένοι γράφουν ως αργά το βράδυ, συμβαίνουν καθημερινά σε πολλά σπίτια. Με αυτό όμως τον τρόπο εξουθενώνονται και τα παιδιά και εσείς.


Από την εμπειρία μας γνωρίζουμε ότι συνήθως η μητέρα είναι αυτή που επιφορτίζεται με το βάρος του διαβάσματος και την προετοιμασία για την επόμενη μέρα. Μια διαδικασία που για τις περισσότερες είναι μια καταναγκαστική και ανιαρή διαδικασία που από ένα σημείο και έπειτα στόχο έχει απλά να πάει το παιδί "διαβασμένο" στο σχολείο. Συχνά, αν δεν υπάρχει αρκετός χρόνος ή υπομονή, το παιδί αντιγράφει πλέον ή ακούει και γράφει τη λύση που του υπαγορεύουν προκειμένου να μην πάει άγραφο στο σχολείο.

Σκοπός του σχολείου όμως είναι η ουσιαστική μάθηση όχι η αντιγραφή και η παπαγαλία. Το παιδί πρέπει να μάθει να ανακαλύπτει τη γνώση, να διευρύνει τους ορίζοντές του, να προβληματίζεται και να δίνει λύσεις.

ΤΙ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΚΑΝΕΤΕ

  • Ακολουθήστε ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα διαβάσματος. Αυτό σημαίνει ορισμένη ώρα και χώρο του σπιτιού καθημερινά. Φροντίστε το γραφείο που μελετά το παιδί, να είναι τακτοποιημένο και με λίγα πράγματα πάνω για να μην αποσπάται η προσοχή του.

  • Βοηθήστε το να οργανώσει το διάβασμά του. Αφήστε το μόνο του να ξεκινήσει και διαβεβαιώστε το ότι εσείς θα είστε εκεί για οποιαδήποτε απορία ή διευκρίνηση χρειαστεί. Βοηθήστε το ΜΟΝΟ όταν χρειάζεται, μην κάθεστε μαζί του για να διαβάσει. Αργότερα αυτό θα γίνει μια κακή συνήθεια.

  • Βάλτε το παιδί να διαβάσει το ίδιο το καθημερινό φύλλο καθηκόντων. Μην ξεχνάτε ότι το παιδί πηγαίνει σχολείο και όχι εσείς. Τα παιδιά πρέπει να γίνουν υπεύθυνα και να γνωρίζουν τις σχιλικές τους υποχρεώσεις.

  • Αν το παιδί αδυνατεί να λύσει μια άσκηση γιατί δεν την καταλαβαίνει ή γιατί δεν μπορείτε να την εξηγήσετε εσείς, αφήστε την κενή. Αφήστε το παιδί να εξηγήσει στο δάσκαλο τι δεν κατάλαβε κι εκείνος θα του εξηγήσει βήμα βήμα τη λύση.

  • Κάντε συμφωνίες. Ενημερώστε το παιδί ότι θα παίξει, θα δει τηλεόραση ή θα πάει βόλτα, μόλις τελειώσει το διάβασμα. Έτσι θα έχει τη διάθεση και θα στρωθεί γρηγορότερα στο διάβασμα. Προσοχή όμως ό,τι υποσχόμαστε πρέπει να το τηρούμε. Μη δώσετε υποσχέσεις που δεν μπορείτε να τηρήσετε. Πρέπει και εμείς να είμαστε συνεπείς.

  • Μη μαθαίνετε το παιδί να είναι ανταγωνιστικό και να κυνηγάει βαθμούς, αλλά να κυνηγά....τη γνώση. Οι βαθμοί άλλωστε δεν είναι πάντα καθρέφτης της πραγματικότητας.

  • Χρειάζεται υπομονή και ηρεμία. Μην ξεσπάτε τα νέυρα σας από τη δουλειά ή την κούραση της ημέρας στο παιδί.

Το πιο σημαντικό είναι να θυμάστε πως θέλουμε παιδιά διαβασμένα, αλλά και ευτυχισμένα. Ας μη γίνεται η καθημερινότητα γι' αυτά από τώρα ρουτίνα. Αφιερώστε τους λίγη ώρα για παιχνίδι που είναι τόσο απαραίτητο σε αυτή την ηλικία.

ΘΕΑΤΡΟ ΣΚΙΩΝ

                                       ΘΕΑΤΡΟ ΣΚΙΩΝ ΜΕ ΧΕΡΙΑ

Θέατρο σκιών δεν είναι μόνο ο Καραγκιόζης!
Απόλαυσε την καταπληκτική παράσταση με σκιές που φτιάχνουν τα χέρια στο παρακάτω βίντεο:



Μάθε κι εσύ να φτιάχνεις σκιές με τα χέρια!!!!!

αϊτός

λαγός
πάπια

ελέφαντας


πουλί

χωρικός

σκύλος
τράγος

Πηγή:paidika.gr



28 Μαρτίου 2012

ΚΥΡΑ ΣΑΡΑΚΟΣΤΗ

Η ΚΥΡΑ ΣΑΡΑΚΟΣΤΗ

Σαρακοστή ονομάζουμε την περίοδο της νηστείας που ξεκινάει την Καθαρή Δευτέρα και κρατάει μέχρι το Μεγάλο Σάββατο. Διαρκεί 7 εβδομάδες δηλαδή 49 μέρες.Επικράτησε η συμβολική ονομασία Σαρακοστή, σε αναλογία με το σαρανταήμερο που νήστεψε ο Χριστός στην έρημο μετά τη βάφτισή του, όμως, καθώς συμπεριλαμβάνεται σε αυτήν και η νηστεία της Μεγαλοβδομάδας, οι μέρες πλησιάζουν τις πενήντα.    
Επειδή παλιά οι άνθρωποι δεν είχαν ημερολόγια για να μετρούν το πέρασμα των ημερών της νηστείας, έφτιαχναν ένα μετρητάρι. 
Ζωγράφιζαν λοιπόν μια γυναίκα με στόμα ανύπαρκτο -λόγω της νηστείας- με τα χέρια σταυρωμένα -λόγω της προσευχής- και με ποδαράκια επτά -να συμβολίζουν τις επτά βδομάδες απ'τις Απόκριες μέχρι την Ανάσταση.
 Κρεμούσαν τη Σαρακοστή στον τοίχο και κάθε Σάββατο έκοβαν από ένα πόδι. Το τελευταίο πόδι το έκοβαν το Μεγάλο Σάββατο και το βάζανε σε ένα ξερό σύκο. Αυτό το σύκο το ανακάτευαν με άλλα και τα μοίραζαν στην οικογένεια. Το σύκο έφερνε γούρι σ’ αυτόν που το έβρισκε. Σε άλλες περιοχές έφτιαχναν τη Κυρα Σαρακοστή με ζυμάρι.

Φτιάξε τη δική σου Κυρα Σαρακοστή

Για την Κυρα Σαρακοστή έχει γραφτεί κι ένα τραγούδι:


26 Μαρτίου 2012

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ
 

Όλοι γνωρίζουμε ότι η εφημερίδα είναι μια έντυπη έκδοση που περιέχει σχόλια, ειδήσεις, ανταποκρίσεις, φωτογραφίες, διαφημίσεις και οτιδήποτε έχει σχέση με την επικαιρότητα. Η εφημερίδα είναι έντυπο που αναφέρεται σε γεγονότα που γίνονται σε κάποιο συγκεκριμένο χρονικό διάστημα. Μια εφημερίδα επίσης περιλαμβάνει στην ύλη της σχόλια για κάποιο γεγονός, αγγελίες, διαφημίσεις κ.ά.
Μπορούμε να χωρίσουμε τις εφημερίδες ανάλογα:
  • με το κάθε πότε εκδίδονται σε ημερήσιες, εβδομαδιαίες, μηνιαίες
  • με το περιεχόμενό τους, με την ύλη τους σε: πολιτικές, πολιτιστικές, αθλητικές, οικονομικές κ.ά.
  • με την κυκλοφορία τους (που δηλαδή μπορεί κάποιος να τις βρει) σε: τοπικές, περιφερειακές, εθνικές, διεθνής
  • με την ώρα που εκδίδονται σε: πρωινές, μεσημβρινές, απογευματινές
Έχουμε επίσης την πρώτη εφημερίδα την κρατική που δε βγαίνει κάθε μέρα, αλλά βγαίνει συνεχώς διότι δημοσιεύει τους νόμους του κράτους.


 Παλιά, οι αναγνώστες των εφημερίδων ήταν λίγοι, και οι εφημερίδες επίσης λίγες, διότι οι περισσότεροι πολίτες δεν γνώριζαν ανάγνωση και γραφή. Καμιά φορά, στον καφενέ του χωριού, αγόραζε ένας εφημερίδα και την διάβαζε, για να την ακούσουν όλοι και να μάθουν τα νέα, από τον κόσμο. Η έκδοση της εφημερίδας ήταν το μεγαλύτερο πολιτιστικό και πολιτικό γεγονός για την κοινωνία. Οι πρώτες εφημερίδες είχανε τα πάντα: και πολιτικά και κοινωνικά, αθλητικά και οικονομικές στήλες. Κάθε εφημερίδα στην πρώτη σελίδα είχε ένα κύριο, σοβαρό άρθρο, του καλύτερου δημοσιογράφου. Στη Βιένη έκανε  την εμφάνισή της στις 31 Δεκεμβρίου 1790 και η πρώτη  ελληνική εφημερίδα, η “Εφημερίς” που εξέδιδαν δύο φορές την εβδομάδα οι αδελφοί Μαρκίδες Πουλίου.



Εδώ μπορείς να περιηγηθείς στο Μουσείο Τυπογραφίας και εδώ να δεις Εφημερίδες απ' όλο τον κόσμο!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...