28 Ιανουαρίου 2014

Ο ΔΑΙΔΑΛΟΣ ΚΑΙ Ο ΙΚΑΡΟΣ

Ο ΔΑΙΔΑΛΟΣ ΚΑΙ Ο ΙΚΑΡΟΣ

 Ο Μίνωας, ο βασιλιάς της Κρήτης, ήθελε να κατασκευάσει ένα οικοδόμημα ξεχωριστό, που παρόμοιό του δε θα υπήρχε στον κόσμο. Γι΄ αυτό τον σκοπό κάλεσε από την Αθήνα τον ξακουστό τεχνίτη Δαίδαλο.Ο Δαίδαλος έφτιαχνε θαυμαστά έργα και αγάλματα. Ήταν ο πρώτος που έφτιαξε αγάλματα με ανοιχτά μάτια και με το σώμα τους σε διάφορες στάσεις. Ως τότε τα αγάλματα ήταν όρθια με ενωμένα πόδια και με κολλημένα τα χέρια στο σώμα.Τα αγάλματα του Δαίδαλου είχαν φυσική ομορφιά και έμοιζαν αληθινά.Εκτός από αρχιτέκτονας ο Δαίδαλος φημιζόταν και για την εφευρετικότητά του. Λένε ότι είχε εφεύρει τα κατάρτια και τα πανιά των πλοίων και διάφορα εργαλεία όπως το πριόνι,το τσεκούρι κ.α.
Πήγε λοιπόν στην Κρήτη κι έφτιαξε ένα πολύπλοκο κτίριο , το λαβύρινθο. Ήταν τεράστιο και λαμπρό ανάκτορο με 1.300 διαμερίσματα , αίθουσες, δωμάτια ,αυλές και αποθήκες.
 Ο βασιλιάς Μίνωας όμως φοβήθηκε μήπως φύγει ο Δαίδαλος και πάει σε άλλη χώρα να φτιάξει ένα παρόμοιο ανάκτορο με το λαβύρινθο.   Γι' αυτό τον έκλεισε μαζί με το γιο του Ίκαρο μέσα στο παλάτι και δεν τον άφηνε να φύγει. Ο εφευρετικός Δαίδαλος άρχισε να σκέφτεται με ποιον τρόπο θα μπορούσαν να φύγουν από το νησί. Ο Δαίδαλος τότε ζήτησε να του δώσουν κερί για να φτιάξει τάχα ένα ωραίο έργο. Με το κερί αυτό έφτιαξε φτερά, τα κόλλησαν στους ώμους τους και πέταξαν μακριά. Στον Ίκαρο είχε δώσει μια συμβουλή , να μην ανεβαίνει πολύ ψηλά γιατί το κερί θα λιώσει και τα φτερά θα διαλυθούν. Ο Ίκαρος όμως αγνόησε τη συμβουλή του πατέρα του και καθώς ο ήλιος τον ζέσταινε. ήθελε να ανέβει όλο και πιο ψηλά. Δυστυχώς το κερί άρχισε να λιώνει και ο Ίκαρος έπεσε κοντά σ΄ένα νησί του Αιγαίου. Ο Δαίδαλος λυπημένος για το χαμό του γιου του , κατέβηκε για να μαζέψει το σώμα του.Το νησί που ήταν κοντά ονομάστηκε Ικαρία, ενώ το πέλαγος γύρω από αυτό ονομάστηκε Ικάριο πέλαγος.

Μπορείτε να παρακολουθήσετε 2 όμορφα βίντεο για να μάθετε καλύτερα την ιστορία του Δαίδαλου και του Ίκαρου:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...