3 Ιουνίου 2013

Η ΜΠΟΥΡΟΥ

Η ΜΠΟΥΡΟΥ, Η ΤΡΟΜΠΕΤΑ ΤΗΣ ΘΑΛΑΣΣΑΣ

Η μπουρού ή Τρίτωνας είναι ένα μεγάλο όστρακο που το χρησιμοποιούσαν παλιά οι ναυτικοί για να στέλνουν ηχητικά σήματα . Είναι ένα όστρακο από το οποίο έχουν αφαιρέσει την κορυφή του -τρίβοντάς την υπομονετικά πάνω σε σκληρή πέτρα-  για να ανοιχθεί μια τρύπα που χρησιμοποιείται ως επιστόμιο. Τη χρησιμοποιούν από παλιά, όπως τη σάλπιγγα, για να μεταδίδουν μηνύματα, ιδιαίτερα στα παράλια και στα νησιά, στον κόσμο των ναυτικών. Η μπουρού λέγεται επίσης κόχυλας, κόχλος, κήρυκας, τσαμπούνα, μπουρούς, πουρού (Κύπρος), κουργιαλός και κοχλιός της θάλασσας (Κρήτη).Αν φυσήξεις μέσα σε αυτό δυνατά , βγαίνει ένας έντονος  ήχος . Προσοχή ! Πρέπει να είναι άδειο !

H μπουρού είναι ένα κοχύλι που απαντάται στους ελληνικούς βυθούς από τα 5 έως τα 50 μέτρα και αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα είδη που συναντάμε στις ελληνικές θάλασσες, με μήκος που φτάνει τα 40 εκ. Τρέφεται με αχιβάδες και αστερίες, που αρχικά παραλύει με το σάλιο της. Το χρώμα της είναι συνήθως άσπρο καφέ, με γραμμικά σχέδια, αλλά τις περισσότερες φόρες είναι καλυμμένο από ασβεστώματα ανάλογα με τον βυθό που ζει και έχει μια γκρίζα απόχρωση. Είναι ένα σαλιγκάρι της θάλασσας και αυτό όπως πολλά άλλα.




Ο Τρίτωνας , στην ελληνική μυθολογία ήταν θεότητα της θάλασσας που αναφέρεται πρώτα από τον Ησίοδο στη Θεογονία (930-933). Γιος του Ποσειδώνα και της Αμφιτρίτης, που κατοικούσε στο βυθό της θάλασσας στα χρυσά ανάκτορα των γονιών του. Κατά το σώμα ήταν όμοιος με τους άλλους θεούς, αλλά από τους γλουτούς και κάτω κατέληγε σε ουρά (Απολλώνιος ο Ρόδιος, «Αργοναυτικά» Δ' 1610-1617). Αναφορές τον παρουσιάζουν να κρατά το γνωστό κοχύλι και να σαλπίζει την έλευση του Ποσειδώνα.

Ο λαός μας από την αρχαιότητα χρησιμοποιούσε πολλά όστρακα όπως την μπουρού ως μέσω επικοινωνίας συνήθως στα θαλάσσια ταξίδια. Οι Έλληνες ναυτικοί χρησιμοποιούσαν μεγάλα κοχύλια για να ανακοινώσουν με τον ήχο τους την άφιξη ή την αναχώρηση των πλοίων. τη χρησιμοποιούσαν ακόμα για να ειδοποιήσουν άλλα πλοία για τον κίνδυνο καιρικών φαινομένων: ομίχλη, φουρτούνα, πειρατικές ή άλλες επιδρομές.


     

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...