9 Απριλίου 2013

ΤΟ ΚΟΤΣΥΦΙ

Γενικά στοιχεία
Τα κοτσύφια είναι μικρά σχετικά πουλιά, με μέγεθος μεταξύ σπουργιτιού και περιστεριού. Τα αρσενικά είναι κατάμαυρα με κίτρινο ράμφος το καλοκαίρι και κίτρινο περίγραμμα στα μάτια. Τα θηλυκά είναι γκριζοκάστανα και με σκούρο ράμφος. Το κοτσύφι είναι ένα από τα πλέον κοινά και αναγνωρίσιμα είδη τόσο μέσα όσο και έξω από τις πόλεις. Το μελωδικό του κελάηδισμα είναι χαρακτηριστικό και από τα πλέον όμορφα μεταξύ των πουλιών της πόλης.
Που μπορεί κανείς να τον συναντήσει;
Προτιμά περιοχές με αρκετούς θάμνους και δέντρα και παρακείμενες ανοιχτές εκτάσεις με χαμηλή βλάστηση. Είναι συνηθισμένος στα πάρκα των πόλεων, όπου απαντάται και στα παρακείμενα κτίρια και δρόμους.
Πότε το βλέπουμε;
Καθ' όλη τη διάρκεια του έτους.
Τι τρώει;
Έντομα, σκουλίκια, μικρά φρούτα.
Το κοτσύφι είναι ένα από τα πλέον κοινά και αναγνωρίσιμα είδη τόσο μέσα όσο και έξω από τις πόλεις.  
Το κοτσύφι έχει πλούσιο φωνητικό ρεπερτόριο. Αυτό που οι περισσότεροι θα έχουν ακούσει είναι το κελάηδισμα των αρσενικών κατά την αναπαραγωγική περίοδο. Πρόκειται για ένα πολύ γνωστό κελάηδημα, γλυκό και μελωδικό, με καθαρό και δυνατό ήχο «από φλάουτο», με αργό ρυθμό με ομαλή διαδοχή ήχων, με μαλακά τιτιβίσματα, στροφές σύντομες, επαναλαμβανόμενες σε διαστήματα 3-5’’. Τα αρσενικά τραγουδάνε από δέντρα, από κορυφές κτιρίων και άλλα εποπτικά σημεία κυρίως την περίοδο Μαρτίου – Ιουνίου και μερικές φορές μέχρι τον Ιούλιο.Τα κοτσύφια εμπλουτίζουν το κελάηδισμά τους με ήχους άλλων πουλιών, αλλά και με ήχους του περιβάλλοντός τους. Το κάθε κοτσύφι έχει το δικό του ρεπερτόριο.
Πάρε μια ιδέα για το κελάηδημά του:



Και εδώ τα μικρά κοτσυφάκια:


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...