1 Απριλίου 2013

ΠΩΣ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΘΑ ΑΓΑΠΗΣΟΥΝ ΤΑ ΒΙΒΛΙΑ;

             Πώς τα παιδιά θα αγαπήσουν τα βιβλία;


Είναι πολύ σημαντικό να ενθαρρύνετε τα παιδιά να μάθουν να αγαπούν τα βιβλία. Αν διαβάζετε μαζί τους, τα βοηθάτε ν’ αναπτύξουν καθημερινές δεξιότητες, όπως να μιλούν, ν’ ακούν και να κατανοούν τη γλώσσα, και θέτετε τις βάσεις για την ανάγνωση. Τα βοηθάτε επίσης να χρησιμοποιήσουν τη φαντασία τους. Επιπλέον, ο χρόνος που περνούν κοιτάζοντας βιβλία είναι ιδιαίτερα ευχάριστος γι’ αυτά, αφού έχουν την αμέριστη προσοχή σας. Παρακάτω θα βρείτε μερικές απλές ιδέες για να κάνετε τα βιβλία κομμάτι της καθημερινής σας ζωής.

Η ώρα του βιβλίου
Θα πρέπει σιγά σιγά να καθορίσετε μία συγκεκριμένη ώρα για την ανάγνωση ενός βιβλίου μέσα στη μέρα, αλλά αυτό μπορεί να λειτουργήσει μόνο αν τα παιδιά δεν είναι πολύ κουρασμένα ή δεν πεινάνε. Πολλοί επιλέγουν να μοιραστούν μια
ιστορία μετά από ένα γεύμα ή πριν το βραδινό ύπνο, μετατρέποντας αυτή την ήπια δραστηριότητα σ’ ένα καθημερινό δώρο με το παιδί. Η ώρα του βιβλίου είναι μια καλή ευκαιρία για να ηρεμήσετε κι εσείς λίγο –αν το επιζητάτε εσείς, το ίδιο θα συμβεί και με το παιδί σας. Κλείστε την τηλεόραση, ξεχάστε τις δουλειές του σπιτιού και απολαύστε το χρόνο που έχετε μαζί του. 

Τα παιδιά σάς μιμούνται
Όταν τα παιδιά σάς βλέπουν να διαβάζετε βιβλία, περιοδικά και εφημερίδες, καταλαβαίνουν ότι θεωρείτε το διάβασμα σημαντικό και ευχάριστο. Φροντίστε τα αγόρια να βλέπουν τους μπαμπάδες τους να διαβάζουν όσο το δυνατόν συχνότερα, για να μη θεωρήσουν ότι το διάβασμα είναι μόνο για κορίτσια.

Μετά το διάβασμα
·         Διαλέξτε ένα αγαπημένο παραμύθι και συζητήστε με το παιδί σας τι συμβαίνει σε αυτό. Δοκιμάστε να αφήσετε κάποια κενά στην ιστορία, για να τους δώσετε την ευκαιρία να τα συμπληρώσουν εκείνα.
·         Προτείνετε στα παιδιά να ζωγραφίσουν εικόνες που δείχνουν τι συμβαίνει σ’ ένα αγαπημένο τους βιβλίο ή παραμύθι. Αν τις ανακατέψετε, μπορούν να βάλουν και πάλι τις ζωγραφιές στη σειρά;
·         Σε διάφορα βιβλία, θα βρείτε διάφορες έτοιμες ασκήσεις και δραστηριότητες που συνοδεύουν τις αγαπημένες ιστορίες των παιδιών σας, δημιουργημένες από ειδικούς και διαμορφωμένες κατάλληλα για κάθε ηλικία. 

Φτιάξτε ένα βιβλίο
1.       Για να φτιάξετε ένα βιβλίο για το παιδί σας, βοηθήστε το να επιλέξει κάποιες φωτογραφίες του ως μωρό και ως νήπιο.
2.       Κολλήστε τις φωτογραφίες σε ένα λεύκωμα κατά χρονολογική σειρά. Προσθέστε μερικές από τις ζωγραφιές που έχει φτιάξει ή σουβενίρ από ταξίδια που έχετε κάνει.
3.       Γράψτε σε κάθε σελίδα μια-δυο προτάσεις που αφηγούνται την «ιστορία» της ζωής του παιδιού σας. Μπορεί να θέλει εκείνο να σας πει τι να γράψετε.
4.       Συνεχίστε να προσθέτετε στο βιβλίο καινούργιο υλικό.  Με τον καιρό, μπορεί να θέλει το παιδί σας να γράφει τα σχόλια. Έτσι το βιβλίο θα μεγαλώνει μαζί με το παιδί σας. 

Άλλες παρατηρήσεις και ιδέες
v  Αφήστε στα παιδιά όσο χρόνο θέλουν για να κοιτάξουν τις εικόνες σε ένα βιβλίο. Γι’ αυτά, είναι συχνά εξίσου σημαντικές όσο και η ιστορία που ακούν.
v  Δώστε στα παιδιά την ευκαιρία να πάρουν μέρος στην διαδικασία του διαβάσματος. Προτρέψτε τα να γυρίσουν τις σελίδες, να παρατηρήσουν πράγματα στις εικόνες ή να αναπαραστήσουν τις ιστορίες.
v  Συζητήστε μαζί για το βιβλίο. Τι θα γίνει μετά; Τους άρεσε η ιστορία; (Φροντίστε όμως να είστε χαλαροί –δεν είναι τεστ!)
v  Μπορείτε να έχετε ένα κουτί με βιβλία στο δωμάτιο όπου παίζουν τα παιδιά, ώστε να μπορούν να καταφύγουν σε αυτό όποτε το επιθυμούν.
v  Όταν τα παιδιά κάνουν κάποια ερώτηση, ανατρέξτε σε κάποιο βιβλίο. Έτσι, θα τους δείξετε ότι τα βιβλία μπορούν να προσφέρουν απαντήσεις και να δώσουν πληροφορίες.
v  Τέλος, αν και είναι δύσκολο, προσπαθήστε να επινοήσετε μια δική σας ιστορία. Χρησιμοποιήστε για έμπνευση μία εικόνα, ένα αντικείμενο, μια φωτογραφία ή κάτι που έχει φτιάξει το παιδί. Αν μπορείτε, επινοήστε κάθε φορά κι από ένα τέλος που έχει αγωνία, ώστε να μπορείτε την επόμενη φορά να συνεχίσετε την ιστορία από εκεί που την αφήσατε. Τα παιδιά το διασκεδάζουν πολύ. 

3 σχόλια:

ΤΟ ΠΛΕΧΤΟ ΜΠΙΣΚΟΤΟ είπε...

παιρνω βιβλια για το παιδι μου πριν ακομα γεννηθει(τωρα ειναι τεσσαρων).χαιρομαι που αυτα που διαβαζω και ειναι γραμμενα απο'σας που εχετε την γνωση, τα εφαρμοζω ηδη.μου αρεσε η ιδεα με τις ιστοριες φτιαγμενες απο εικονες κ.τ.λ.θεωρω τα βιβλια θησαυρο, και οπως γραφει και ενα αγαπημενο μας:μεσα στα βιβλια κρυβεται ολη η γνωση και η σοφια,
και εκει μπορεις να βρεις συνταγες μαγειρικης, μεχρι χαρτες αφρικης,
κι απ'τις δυσκολες τις γλωσσες, μεχρι πως γενναν οι κλωσσες!

Τα δευτεράκια blogαρουν... είπε...

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΠΙΟ ΩΡΑΙΟ ΑΠΟ ΤΟ ΝΑ ΑΓΑΠΗΣΕΙ ΕΝΑ ΠΑΙΔΙ ΑΠΟ ΜΙΚΡΟ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ...

Χριστίνα Γεωργαλλή είπε...

Το βιβλίο και τα αναγνώσματα γενικότερα αποτελούν τα θεμέλια για την ανθρώπινη σκέψη και κατ' επέκταση την εξέλιξή της, την παραγωγή του προφορικού αλλά και γραπτού λόγου. Θα έλεγα πως τα βιβλία βοηθούν τον εγκέφαλο να δημιουργήσει νευρικές συνάψεις με τέτοιο τρόπο ώστε να επεξεργάζεται με μεγαλύτερη ευκολία και περισσότερες πληροφορίες, να σκέφτεται και να αντιδρά γρηγορότερα, δεδομένα που είναι απαραίτητα κατά την ομιλία ή τη γραφή. Ειδικότερα σε εποχές που ο γραπτός λόγος έπεται του προφορικού, οι μαθητές δυσκολεύονται αρκετά...
Θα μπορούσα να γράψω σελίδες ολόκληρες για τα πλεονεκτήματα των βιβλίων στα παιδιά.
Ευχαριστώ για την κοινοποίηση του άρθρου μου.
Καλή συνέχεια στο έργο σας!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...