4 Ιανουαρίου 2014

Η ΓΙΟΡΤΗ ΤΩΝ ΘΕΟΦΑΝΕΙΩΝ

ΘΕΟΦΑΝΕΙΑ Ή ΕΠΙΦΑΝΕΙΑ


Τα Θεοφάνεια ή διαφορετικά τα Φώτα, αποτελούν μία μεγάλη γιορτή του χριστιανισμού αφού συμβολίζουν τη Βάπτιση του Ιησού Χριστού στον Ιορδάνη ποταμό. Ας πάρουμε όμως την ιστορία από την αρχή:

Όταν ο Ιησούς έγινε 30 χρονών έφυγε από τη Ναζαρέτ και πήγε στον Ιορδάνη ποταμό, όπου ο Ιωάννης ο Πρόδρομος καλούσε τους ανθρώπους να αλλάξουν τρόπο ζωής και να μετανοήσουν. Όσους πίστευαν στη διδασκαλία του τους βάφτιζε στα νερά του ποταμού. 
  
Έτσι, ο Ιησούς πλησίασε τον Ιωάννη και του ζήτησε να τον βαφτίσει. Ο Ιωάννης φωτισμένος από το Άγιο Πνεύμα, κατάλαβε ότι ήταν ο Μεσσίας και απάντησε ότι δε θεωρούσε τον εαυτό του άξιο να βαφτίσει τον ίδιο τον Ιησού. Όμως ο Ιησούς επέμενε και του εξήγησε ότι χρειάζεται να βαπτιστεί και εκείνος σαν άνθρωπος για να γίνει το θέλημα του Θεού.
Ο Ιωάννης υπάκουσε, και βάπτισε τον Ιησού. Τότε άνοιξαν οι ουρανοί και το Άγιο Πνεύμα εμφανίστηκε με την μορφή άσπρου περιστεριού. Ταυτόχρονα, ακούστηκε η φωνή του Θεού που είπε: "Αυτός είναι ο αγαπημένος μου υιός, είναι ο εκλεκτός μου". Με αυτόν τον τρόπο ο Ιησούς φανερώθηκε στους ανθρώπους ως Μεσσίας και ξεκίνησε το έργο του. Φανερώθηκε ακόμα ο Θεός ως Τριάδα αχώριστη: ο Πατέρας που μίλησε, ο Υιός που βαπτίστηκε και το Άγιο Πνεύμα ως περιστέρι.



Είδαμε λοιπόν ότι ο Ιησούς βαπτίστηκε και με τη βάπτισή του φανερώθηκε και ο Θεός, η Αγία Τριάδα, γι' αυτό και αυτή η γιορτή ονομάζεται θεοφάνια. Λέγεται όμως και Φώτα γιατί τότε οι πρώτοι χριστιανοί βαπτίζονταν κρατώντας αναμμένες λαμπάδες. Η εκκλησία μας γιορτάζει αυτή την ημέρα πανηγυρικά. Ο ιερέας περνά την παραμονή της γιορτής από τα σπίτια για να τα αγιάσει. Πολλά παιδιά επίσης λένε τα κάλαντα των Φώτων. Ανήμερα, μετά την ακολουθία στην εκκλησία ο ιερέας έξω από την εκκλησία σε θάλασσα ή κάποιο ποτάμι ή λίμνη, αγιάζει τα νερά. Έπειτα πετά το σταυρό στη θάλασσα και οι πιστοί πέφτουν στα παγωμένα νερά για να τον πιάσουν. Εκείνος που θα τα καταφέρει έχει την ευλογία του ιερωμένου αλλά και τύχη για την χρονιά που ακολουθεί.





 Ας ακούσουμε τα κάλαντα που λένε τα παιδιά την ημέρα των Φώτων:



ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ

Ζωγραφίζω την εικόνα:




10 σχόλια:

Κατερίνα Παπαευθυμίου είπε...

καλή αρχή από βδομάδα!!!

Τα δευτεράκια blogαρουν... είπε...

Αχ....ευχαριστούμε!Επίσης!

Τάνια Μάνεση είπε...

Πολύ όμορφες οι φωτογραφίες της ανάρτησης. Καλή χρονιά σας εύχομαι.

Τάνια Μάνεση είπε...

Καλή και δημιουργική χρονιά σας εύχομαι...

Τάνια Μάνεση είπε...

Έκανα share την ιστοσελίδα σας σε ομάδες νηπιαγωγών στο facebook. Καλή χρονιά. Φιλικά. Τάνια.

Τα δευτεράκια blogαρουν... είπε...

ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΤΑΝΙΑ ΓΙΑ ΟΛΑ!ΝΑ ΕΙΣΑΙ ΚΑΛΑ!!ΚΑΛΗ ΑΡΧΗ ΚΑΙ ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ!!!!

Lampros Lampinos είπε...

xρόνια πολλά.. πολύ ωραία παρουσίαση..μπράβο!

Τάνια Μάνεση είπε...

Και εγώ σας ευχαριστώ για τα καλά σας λόγια. Φιλιά πολλά.

Τάνια Μάνεση είπε...

Ελπίζω να καταχωρηθεί το ευχαριστήριο μήνυμα που σας έστειλα κορίτσια. Να είστε καλά. Φιλικά. Τάνια.

Τα δευτεράκια blogαρουν... είπε...

ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΛΑΜΠΡΟ!!!ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΚΑΛΗ ΔΥΝΑΜΗ ΣΤΗ ΝΕΑ ΧΡΟΝΙΑ!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...