3 Δεκεμβρίου 2012

ΑΤΟΜΑ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΑ

3 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΑ

Η παγκόσμια Ημέρα των ατόμων με ειδικές ανάγκες είναι μια πολύ καλή ευκαιρία για τα παδιά να γνωρίσουν λίγο καλύτερα τα άτομα αυτά και τον τρόπο ζωής τους. Είναι ένα πολύ ευαίσθητο θέμα και καποιες φορές δύσκολο να το προσεγγίσουμε με παιδιά. Είναι όμως και ένα θέμα που αν αντιμετωπιστεί με ευαισθησία από τον εκπαιδευτικό μπορεί να βάλει τα θεμέλια στη σκέψη των μικρών παιδιών για τη διαφορετικότητα και για το σεβασμό απέναντι στα άτομα αυτά. Μπορεί να μην είναι κατάλληλη ηλικία για να κατανοήσουν πλήρως τα παιδιά το νόημα και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν τα άτομα αυτά είναι όμως η κατάλληλη ηλικία για να δοθούν τα ερεθίσματα να έρθουν τα παιδιά προσχολικής ηλικίας  σε επαφή με εικόνες και πληροφορίες που θα τα βοηθήσουν να μη φοβούνται τα άτομα αυτά και να καταλάβουν κάπως καλύτερα τον τρόπο ζωής τους.

ΙΔΕΕΣ ΚΑΙ ΔΡΑΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ
Τα πιο γνωστά παιχνίδια που μπορούμε να παίξουμε σαν αφόρμηση για το θέμα αυτό είναι να δέσουμε τα μάτια των παιδιών (όχι όλα μαζί ταυτόχρονα) και να τα προτρέψουμε να κινηθούν στο χώρο, χωρίς βοήθεια ή και με βοήθεια άλλου παιδιού και μετά να μας περιγράψουν το πώς ένιωσαν. Αν ήταν εύκολο ή δύσκολο και τι συναισθήματα τους προκάλεσε η έλλειψη όρασης και επαφής με το χώρο. Στη συνέχεια μπορούμε να τους ζητήσουμε να προσπαθήσουν να συννενοηθούν σε ζευγάρια χωρίς όμως να μιλάνε. Τους προτρέπουμε να σκεφτούν τρόπους άλλους εκτός από την ομιλία για να ζητήσουν συγκεκριμένα πράγματα.
         

Αφού συζητήσoυμε με τα παιδιά μετά από αυτά τα παιχνίδια αρχίζουμε να δείχνουμε εικόνες με άτομα που δε βλέπουν, που δεν ακούν, με άτομα σε αναπηρικό καροτσάκι. Συζητάμε με τα παιδιά για τις απόψεις τους όσον αφορά στις φωτογραφίες και στα άτομα που απεικονίζουν. Δείχνουμε επίσης, εικόνες από το σύστημα Μπράιγ και εξηγούμε στα παιδιά πώς χρησιμοποιείται και πού χρησιμεύει. Ακόμη τους δείχνουμε τη νοηματική γλώσσα και δοκιμάζουμε να κάνουμε μερικά γράμματα ή και το όνομα του κάθε παιδιού αν δούμε ότι στα παιδιά αρέσει η δραστηριότητα.

Οι παρακάτω εικόνες μπορούν να χρησιμοποιηθούν για συζήτηση και προβληματισμό:Πηγή:www.kindykids.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...