19 Οκτωβρίου 2012

ΣΥΝΤΑΓΗ ΓΙΑ ΣΠΙΤΙΚΗ ΠΛΑΣΤΕΛΙΝΗ

ΣΠΙΤΙΚΗ ΠΛΑΣΤΕΛΙΝΗ
Φτιάξτε την δική σας πλαστελίνη

Συνταγή 1: Απλών υλικών (Μη φαγώσιμη, αλλά η δοκιμή δεν θα βλάψει το παιδί)
Υλικά
1 κούπα αλάτι
1 κούπα νερό
½ κούπα αλεύρι
Λίγο ακόμα αλεύρι κατά την ολοκλήρωση της συνταγής
Εκτέλεση
Σε ένα κατσαρόλι βάλτε το νερό, το αλάτι και το αλεύρι και μαγειρέψτε μέχρι να έχετε ένα παχύ, λαστιχωτό μείγμα. Τραβήξτε το από την φωτιά και, καθώς κρυώνει, ρίξτε επιπλέον αλεύρι για να δώσετε μία υφή που μπορεί να δουλευτεί.

Συνταγή 2: Ζωηρών χρωμάτων (Μη φαγώσιμη)
Υλικά
1 κούπα κρύο νερό
1 κούπα αλάτι
2 κουταλάκια του γλυκού λάδι
Τέμπερα ή μπογιά τροφίμων
3 κούπες αλεύρι
2 κουταλιές της σούπας καλαμποκάλευρο
Εκτέλεση
Σε ένα μπολ αναμείξτε νερό, αλάτι, λάδι και αρκετή ποσότητα τέμπερας (ή μπογιάς) σε ζωηρό φωτεινό χρώμα. Σταδιακά προσθέστε το αλεύρι και το καλαμποκάλευρο μέχρι να αποκτήσει την υφή που έχει το ζυμάρι του ψωμιου.

Συνταγή 3: Μακράς διάρκειας (Μη φαγώσιμο)

 Υλικά
 1 κούπα νερό
1 κουταλιά της σούπας λάδι
½ κούπα αλάτι
1 κουταλιά της σούπας μαγιονέζα
Τέμπερα ή μπογιά τροφίμων
1 κούπα αλεύρι

Εκτέλεση
Σε ένα κατσαρόλι ζεστάνετε το νερό, το λάδι, το αλάτι, την μαγιονέζα και την τέμπερα. Τραβήξτε το από την φωτιά και προσθέστε αλεύρι. Ανακατέψτε και στην συνέχεια ζυμώστε. Φυλάξτε την πλαστελίνη σε αεροστεγή συσκευασία ή στα σακουλάκια κατάψυξης που κλείνουν με φερμουάρ. Θυμηθείτε πως αυτό που κάνει την συγκεκριμένη πλαστελίνη να διαρκεί 6 και πλέον μήνες είναι η μαγιονέζα, οπότε μην αντικαταστήσετε το συγκεκριμένο υλικό με οτιδήποτε άλλο.

Συνταγή 4: Απολαυστική (Φαγώσιμη)               
Υλικά
260g φυστικοβούτυρο
3 κουταλιές της σούπας μέλι
Γάλα σε σκόνη ή κανονικό γάλα μαζί με αλεύρι
Κακάο
Φαγώσιμα διακοσμητικά
Εκτέλεση
shutterstock 79744408Σε ένα μπολ αναμείξτε το φυστικοβούτυρο και το μέλι και προσθέστε σταδιακά το γάλα σε σκόνη (ή γάλα μαζί με αλεύρι) μέχρι να αποκτήσει την υφή της ζύμης του ψωμιού. Προσθέστε κακάο για χρώμα και σοκολατένια γεύση. Τέλος, αφήστε το παιδί να της δώσει σχήμα και να τη διακοσμήσει (με καραμελάκια, σταγόνες σοκολάτας, μπισκοτάκια, marshmallow κτλ.) και καλή σας όρεξη!

Extra tip: Για μεγαλύτερη αισθητηριακή απόλαυση προσφέρατε τις παραπάνω πλαστελίνες σε διαφορετική θερμοκρασία: κρύες, ζεστές και σε θερμοκρασία δωματίου!
Συνταγή 5:
Υλικά
2 φλιτζάνια αλεύρι (για όλες τις χρήσεις)
2 κούπες νερό
1 φλιτζάνι αλάτι (σας φαίνεται πολύ αλλά είναι αναγκαίο)
2 κουταλιές της σούπας λάδι
1 κουταλιά της σούπας ξινό (ή αλλιώς ονομαζόμενο ταρταρικό οξύ ή cream tartar) – είναι προαιρετικό αλλά βοηθά στο να το κάνει πιο ελαστικό.
Χρώματα ζαχαροπλαστικής επιλογής σας.
Ξύλινη κουτάλα
 Εκτέλεση
Σε μια βαριά κατσαρόλα ανακατέψτε το αλεύρι, νερό, αλάτι, λάδι και το ξινό.
Βάλτε την κατσαρόλα σε χαμηλή έως μέτρια φωτιά. Ανακατεύετε συνεχώς με μία ξύλινη κουτάλα. Θα αρχίσει να σχηματίζει ένα ζυμάρι. Δεν πρέπει να σταματήσετε το ανακάτεμα ούτε λεπτό.
Σε μια κατσαρόλα με βαθύ πυθμένα, ανακατεύετε το αλεύρι, το λάδι το αλάτι και το νερό. Ρίχνετε σταδιακά το νερό. Χρησιμοποιήστε μια ξύλινη κουτάλα για το ανακάτεμα. Ανακατεύετε μέχρι η ζύμη σας να γίνει πολύ σκληρή. Γυρίστε το υλικό σας σε ένα πιάτο, αφήστε το να κρυώσει και στη συνέχεια ζυμώστε καλά. Τοποθετείτε σε μία ξύλινη επιφάνεια και ενώ δεν έχει ακόμα κρυώσει, το ζυμώνετε λίγο για να στρώσει ομοιόμορφα. Το χωρίζετε μετά σε 4 τεμάχια και τα βάζετε πάνω σε λαδόκολλα για να μη λερώσετε την ξύλινη επιφάνεια και το χώρο σας. Σε κάθε ένα από τα 4 τεμάχια ζυμαριού πατάτε με τον αντίχειρά σας το πάνω μέρος για να κάνετε ένα βαθούλωμα. Σε κάθε βαθούλωμα ρίχνετε λίγες σταγόνες χρώματος και το ξαναζυμώνετε λίγο ώστε να απλωθεί. Την ένταση του χρώματος τη ρυθμίζετε εσείς.
Tips:
• Φροντίστε να φοράτε γάντια όταν χειρίζεστε τα χρώματα ζαχαροπλαστικής.
• Αν λερωθούν χρησιμοποιήστε οδοντόκρεμα για να τα καθαρίσετε.
• Όταν τα παιδιά τελειώνουν το παιχνίδι τους διατηρήστε τα ζυμαράκια κλεισμένα καλά σε ταπεράκι, βαζάκια, σακουλίτσες, αλλιώς θα ξεραθούν.
• Πολλοί τα φυλάσσουν στο ψυγείο.
• Με σωστή φροντίδα μπορούν να διατηρηθούν μέχρι και 1 ολόκληρο μήνα.

Πηγή: Happyparenting.gr

1 σχόλιο:

Μιχαλάρου Κυριακή είπε...

ΚΑΤΑΠΛΗΚΤΙΚΕΣ ΙΔΕΕΣ. ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΠΟΛΥ.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...