1 Οκτωβρίου 2012

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΑΕΤΟΥ-ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΓΙΟΡΤΗ ΠΟΥΛΙΩΝ

                         Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΑΕΤΟΥ

2 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ-ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΓΙΟΡΤΗ ΠΟΥΛΙΩΝ

Με αφορμή την παγκόσμια γιορτή πουλιών ας μάθουμε λίγα πράγματα για το βασιλιά των πτηνών και ας γνωρίσουμε την συγκλονιστική ιστορία του!

O αετός (Aquila) είναι πτηνό και ανήκει στην τάξη των Ιερακόμορφων. Στην ελληνική μυθολογία ο αετός ήταν αγγελιοφόρος του Δία, βασιλιά των θεών και θεωρούνταν ιερό πουλί.
Ο αετός είναι ένα μεγαλόσωμο αρπακτικό, σαρκοφάγο πτηνό. Το πιο κοινό είδος αετού είναι ο Aquila chrysaetus, ο κοινός χρυσαετός ή σταυραετός. Το σώμα των αρσενικών φτάνει τα 95εκ., ενώ των θηλυκών ξεπερνά το 1,5 μέτρο. Οι φτερούγες του είναι μακριές και τελειώνουν εκεί που αρχίζει η ουρά του, και έχουν άνοιγμα 2-2,5μ. Το φτέρωμά του έχει χρώμα ξανθό, με λευκές ανταύγιες. Προτιμά να φωλιάζει σε ψηλά απόκρυμνα βουνά μέχρι τα 5.000μ.Το ράμφος του είναι γαμψό για να μπορεί να κατασπαράζει πιο εύκολα τη λεία του. 'Εχει δυο πολύ ισχυρά πόδια με τέσσερα δάκτυλα το καθένα με μεγάλα γυριστά νύχια. Έχει ισχυρή όραση τη μέρα και βλέπει το θήραμά του από ψηλά, ενώ τη νύχτα δεν το βοηθούν τα μάτια του να βλέπει και μένει στη φωλιά του. Ορμάει πάνω στα θηράματά του με μεγάλη ταχύτητα. Αν η λεία είναι μεγάλη, τότε την κομματιάζει και την μεταφέρει στην φωλιά του. Κάποιες φορές, όταν πιάνει κότες, τις μαδάει πρώτα. Τις χελώνες τις πετάει από μεγάλο ύψος σε βράχια για να σπάσει το καβούκι τους.
Το θηλυκό γεννάει 3-4 αυγά που τα επωάζει για 5 εβδομάδες. Από τα μικρά όμως επιζεί μονάχα ο ένας νεοσσός, ο οποίος είτε σκοτώνει τους άλλους, είτε τρώει όλο το φαΐ επειδή είναι ο πιο δυνατός.
Ο αετός θεωρείται σύμβολο ισχύος και κυριαρχίας, και εικονίζεται σε πολλά εθνόσημα και σύμβολα πόλεων και κρατών.   (πηγή Βικιπαίδεια)

Ας δούμε την επώδυνη διαδικασία αλλαγής του αετού μέχρι την ώρα που θα πραγματοποιήσει την πτήση της Αναγέννησης!
Η ιστορία του αετού

3 σχόλια:

Maro Oikonomou είπε...

Ε λοιπόν την ιστορία της αναγέννησης του αετού δεν την ήξερα και με εξέπληξε! Μπράβο για τις πληροφορίες!

Lamprini Lamprinou είπε...

θαυμάσια ανάρτηση!!! Έχω δει αετό.. και είχα εντυπωσιαστεί!!!! ...
Σας έχω και ένα τραγουδάκι.. με πολλά τιτιβίσματα.. το τραγούδι των πουλιών!!!
http://youtu.be/r95w70OgGDs

Το σχολικό παρεάκι είπε...

Πραγματικά εκπληκτική ανάρτηση! Αυτές τις πληροφορίες δεν τις γνώριζα... Όσο ζεις, μαθαίνεις !!!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...