8 Μαΐου 2012

Η ΠΑΣΧΑΛΙΤΣΑ

ΠΑΣΧΑΛΙΤΣΕΣ
Πασχαλίτσες ή Λαμπρίτσες. Μικροσκοπικοί αγγελιαφόροι της άνοιξης κι αυτές, σύντροφοι των λουλουδιών και των κηπευτικών, καλότυχες και γουρλίδικες αλλά και εξολοθρευτές των βλαβερών εντόμων...

Οι Πασχαλίτσες (είδη Coccinella) είναι μικρά έντομα, μεγέθους από 1 mm έως 10 mm. Είναι ένα από τα αγαπημένα έντομα των παιδιών. Πολλοί λαοί θεωρούν την εμφάνιση μιας πασχαλίτσας ως  τυχερή συγκυρία για αυτούς. Γενικά, θεωρούνται έντομα ωφέλημα για τους κήπους, καθώς τρώνε συνήθως μελίγκρες, παράσιτα, ακάρεα. Ωστόσο, για τη διατροφή τους απαιτούν πρώιμες σε νέκταρ ανθοφορίες φυτών και πηγές γύρης. Έτσι προσελκύονται από συγκεκριμένα είδη φυτών. Τα πιο πλούσια και δημοφιλή για αυτά φυτά είναι οι βρούβες, ρόκα, μολόχες, κόλιανδρος, κόκκινο τριφύλλι, βίκος, καθώς και ο μάραθος, ο άνηθος, το κύμινο, η αγγελική, το άγριο καρότο και το σέλινο. Παρακολουθήστε το παρακάτω βίντεο για να δείτε πώς προστατεύουν τα φυτά:  





ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ
Οι πασχαλίτσες γενικά έχουν συνήθως κίτρινες, πορτοκαλί ή κόκκινες σκληρές εξωτερικές ψευδο-φτερούγες, τα έλυτρα, με μικρά μαύρα στίγματα πάνω τους. Κάτω από αυτά τα φτερά βρίσκονται οι πραγματικές μαύρες φτερούγες τους που χρησιμοποιούνται για το πέταγμα του εντόμου. Συνήθως, έχουν άσχημη μυρωδιά που αποτρέπει κάποια αρπακτικά να τις έχουν για φαγητό τους, ενώ τα φωτεινά χρώματα τους τις βοηθούν επίσης από τους εχθρούς. Στη φύση, το κόκκινο και το πορτοκαλί, είναι χρωματική προειδοποίηση που δείχνει σε ένα άλλο ζώο ή έντομο ότι δεν μπορεί να είναι μια καλή επιλογή γεύματος για αυτά. Σε ολόκληρο τον κόσμο έχουν περιγραφεί πάνω από 5000 είδη. 
ΟΝΟΜΑΣΙΑ-ΜΥΘΟΣ

Το όνομα "πασχαλίτσα" φαίνεται ότι προέκυψε κατά τη διάρκεια του Μεσαίωνα στην Ευρώπη. Τότε, έντομα κατέστρεφαν τις γεωργικές καλλιέργειες. Έτσι, οι αγρότες προσευχήθηκαν στην Παναγία για βοήθεια. Σύντομα βοήθησαν οι πασχαλίτσες που έφαγαν τα έντομα-παράσιτα των καλλιεργειών και σώθηκαν οι σοδειές. Από τότε οι αγρότες ονόμασαν  τις πασχαλίτσες ‘’Σκαθάρια της Παναγίας’’. Η παράδοση θέλει, τα κόκκινα ψεύτικα φτερά τους να παρομοιάζονται με το μανδύα της Παναγίας και τα μαύρα στίγματα με τις χαρές και τις λύπες της. 
 
Τα μικρά αυτά σκαθάρια, είναι γνωστά στους χριστιανούς και ως το ‘’ Πουλί της Παναγίας  ή το ''Σκαθάρι της Μαρίας (Παναγίας)’’, ή ‘’Μικρή Αγελάδα του Θεού’’ ή το ‘’Ζώο του Κυρίου μας’’.  Στις μουσουλμανικές περιοχές λέγεται ότι είναι συνώνυμο της τύχης. Σε πολλές χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας, Ρωσίας, Τουρκίας και Ιταλίας, η θέα μιας πασχαλίτσα είναι είτε μια πρόσκληση για να κάνει κάποιος μια ευχή ή ένα σημάδι ότι μια ευχή σύντομα θα εκπληρωθεί. 

ΕΧΘΡΟΙ
Οι πασχαλίτσες έχουν εχθρούς τα εντομοφάγα πουλιά (π.χ. χελιδόνια, κοράκια), σφήκες, αγριομέλισσες, λιβελούλες, μυρμήγκια, βατράχια, μύκητες, παράσιτα και ακάρεα. Κάνουν λίγα έως αρκετές δεκάδες αβγά, τα οποία εκκολάπτονται σε λίγες μέρες, ενώ η μεταμόρφωσή τους διαρκεί  πάνω από 10-14 ημέρες. Η συνολική διάρκεια της ζωής τους είναι περίπου 1-2 χρόνια.

Ένας κοινός μύθος είναι ότι ο αριθμός των κηλίδων στην πλάτη της πασχαλίτσας δείχνει την ηλικία της. Οι εντομολόγοι μπορούν να χρησιμοποιήσουν αυτά τα στίγματα ως οδηγό για τον προσδιορισμό του είδους της πασχαλίτσα, αλλά δεν είναι αυτά το μοναδικό τμήμα των πληροφοριών για την ταξινόμηση και ονοματολογία τους.


Διαβάστε εδώ ένα ενδιαφέρον βιβλίο για την Πασχαλίτσα: Κάντε κλικ εδώ!
και ας παίξουμε με τις πασχαλίτσες: κλικ εδώ 

θέλετε να δείτε και την κατασκευή πασχαλίτσας που κάναμε στην τάξη; Συγκεντρώστε τα υλικά και φτιάξτε τες και εσείς:


ΥΛΙΚΑ ΠΟΥ ΘΑ ΧΡΕΙΑΣΤΟΥΜΕ:

Πράσινο χαρτόνι κανσόν για το φύλλο
Μπαλάκια από μαύρη πλαστελίνη
Λίγη άσπρη πλαστελίνη για τα ματάκια
Αυγουλάκια από φελιζόλ
Κόλλα
Τέμπερες

 ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ

Κόβουμε το φύλλο, σύμφωνα με το πατρόν.
Κόβουμε στη μέση τα μπαλάκια και τα βάφουμε με κόκκινη τέμπερα. Σχηματίζουμε με μαύρο χρώμα τις βούλες. Φτιάχνουμε ένα μικρό μπαλάκι από μαύρη πλαστελίνη, που θα αποτελέσει το κεφαλάκι της πασχαλίτσας. Από την άσπρη πλαστελίνη φτιάχνουμε δύο μικρούτσικα μπαλάκια για τα μάτια της. Με μαύρη πλαστελίνη φτιάχνουμε τα ποδαράκια της και κολλάμε τα επιμέρους κομμάτια πάνω στο φύλλο, όπως δείχνει η εικόνα.

 




ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ!!!  

2 σχόλια:

Lampros Lampinos είπε...

πολύ ωραίες οι κατασκευές σας!

Ωραίες οι εικόνες σας!

Τα δευτεράκια blogαρουν... είπε...

Ευχαριστούμε πολυ!!!! :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...