12 Απριλίου 2012

ΜΕΓΑΛΗ ΠΕΜΠΤΗ-ΤΟ ΕΘΙΜΟ ΤΩΝ ΚΟΚΚΙΝΩΝ ΑΥΓΩΝ




Ένα από τα πιο γνωστά έθιμα του Πάσχα είναι το βάψιμο των αυγών τη Μεγάλη Πέμπτη. Το αυγό συμβολίζει τον τάφο του Χριστού που ήταν ερμητικά κλειστός (όπως το περίβλημα του αυγού), αλλά έκρυβε μέσα του τη "Ζωή", αφού από αυτόν βγήκε ο Χριστός και Αναστήθηκε...

Μπορεί τα τελευταία χρόνια το αυγά να βάφονται σε διάφορα χρώματα, όμως η παράδοση τα θέλει κόκκινα. Το "γιατι;", δεν είναι ξεκάθαρο. Οι εξηγήσεις που υπάρχουν, είναι πολλές. Μία από τις πιο αποδεκτές και λογικές είναι πως το κόκκινο συμβολίζει το αίμα και τη θυσία του Ιησού Χριστού μας. Οι άλλες ερμηνείες, έχουν να κάνουν με την Παναγία μας, τη Μαρία τη Μαγδαληνή και μία δύσπιστη ανώνυμη γυναίκα.
Η Παναγία πίσω από το έθιμο των "κόκκινων αυγών"...Μία εξήγηση που δίνεται συχνά, είναι ότι η Παναγία πήρε ένα καλάθι αυγά και τα πρόσφερε στους φρουρούς του Υιού Της, ικετεύοντάς τους να Του φέρονται καλά. Όταν τα δάκρυά Της έπεσαν πάνω στα αυγά, αυτά βάφτηκαν κόκκινα.

Τα κόκκινα αυγά και η Μαρία η Μαγδαληνή...Μία άλλη ιστορία συνδέει το κόκκινο χρώμα με τη Μαρία τη Μαγδαληνή. Όταν ο Ρωμαίος αυτοκράτορας ενημερώθηκε για την Ανάσταση του Χριστού, τη θεώρησε τόσο απίθανη "όσο και το να βαφτούν τα αυγά κόκκινα". Η Μαρία η Μαγδαληνή τότε, έβαψε μερικά αυγά κόκκινα και του τα πήγε για να του επιβεβαιώσει το γεγονός.

Η δύσπιστη γυναίκα...Μία παραλλαγή της παραπάνω ιστορίας, θέλει μία γυναίκα να μην πιστεύει την είδηση της Ανάστασης Του Ιησού Χριστού και να λέει: "Όταν τα αυγά που κρατώ θα γίνουν κόκκινα, τότε θα Αναστηθεί και ο Χριστός". Και τότε αυτά έγιναν κόκκινα".

3 σχόλια:

Lampros Lampinos είπε...

ωραία έθιμα...ωραίες παραδόσεις...και γω γνωρίζω αυτή με το καλάθι...

Το σχολικό παρεάκι είπε...

Χρόνια πολλά κορίτσια! Συγχαρητήρια για τις αναρτήσεις σας. Ωραία ελληνικά έθιμα!

Τα δευτεράκια blogαρουν... είπε...

Χρόνια πολλά και σε εσάς!!!Σας ευχαριστούμε πολύ πολύ!!!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...