23 Μαρτίου 2012

1821

Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΜΕ ΜΙΑ ΜΑΤΙΑ.....

Το 1453 οι Τούρκοι πήραν την Κωνσταντινούπολη και σκλάβωσαν τους Έλληνες. Είχαν σκλαβωμένη την Ελλάδα για τετρακόσια ολόκληρα χρόνια.  Όλα αυτά τα χρόνια, οι Έλληνες πέρασαν πολύ δύσκολα.  Τους άρπαζαν τις περιουσίες τους και τους είχαν σκλάβους να δουλεύουν στα χωράφια και  να πληρώνουν πολλούς φόρους.  

Συχνά οι Τούρκοι έπιαναν άνδρες και γυναίκες και τους σκότωναν. Συνήθιζαν να παίρνουν με τη βία τα μικρά Ελληνόπουλα και να τα κάνουν γενίτσαρους δηλαδή Τούρκους στρατιώτες. Η πράξη αυτή είναι γνωστή ως Παιδομάζωμα.



Οι Έλληνες δεν άντεχαν άλλο τα βάσανα και αποφάσισαν να επαναστατήσουν δηλαδή να πολεμήσουν για να διώξουν τους Τούρκους από την Ελλάδα. Η επανάσταση ξεκίνησε από την Πελοπόννησο. Ο ηρωικός μητροπολίτης Παλαιών Πατρών Γερμανός το Μάρτιο του 1821 ύψωσε στο μοναστήρι της Αγίας Λαύρας τη σημαία της επανάστασης και ευλόγησε τα όπλα των επαναστατημένων Ελλήνων οι οποίοι ορκίστηκαν ελευθερία ή θάνατο. 


Έτσι ξεκίνησε η επανάσταση που απλώθηκε γρήγορα σε όλη την Ελλάδα. 


Οι Έλληνες για να μπορέσουν να οργανωθούν και να πολεμήσουν όλοι μαζί ίδρυσαν τη Φιλική Εταιρεία. αυτή ήταν μια μυστική οργάνωση που ιδρύθηκε από τρεις Έλληνες πατριώτες: Τον Νικόλαο Σκουφά, τον Εμμανουήλ Ξάνθο και τον Αθανάσιο Τσακάλωφ. Αρχηγός της φιλικής εταιρείας ορίστηκε ο Δημήτριος Υψηλάντης. 



Οι Έλληνες πολέμησαν γενναία στα βουνά. Οι πιο γενναίοι πολεμιστές έγιναν ήρωες. Μερικοί από αυτούς είναι: ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης, ο Μάρκος Μπότσαρης, ο Αθανάσιος Διάκος, ο Ανδρέας Μιαούλης, ο Κωνσταντίνος Κανάρης, η Μαντώ Μαυρογένους, η Μπουμπουλίνα.  

Αν και λίγοι, οι Έλληνες κατάφεραν να νικήσουν τους Τούρκους και να ελευθερώσουν την πατρίδα τους.  Οι Έλληνες νίκησαν γιατί είχαν μεγάλη ψυχή, πολύ θάρρος και πολεμούσαν για το δίκαιο.  Είχαν μεγάλη πίστη στο Θεό και λάτρευαν την πατρίδα τους, την όμορφη και δοξασμένη Ελλάδα!


Οι σημαντικότερες μάχες



Οι σημαντικότερες μάχες

 Ας δούμε τώρα ένα βίντεο:




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...