18 Μαρτίου 2012

ΧΕΛΙΔΟΝΙΑ...ΟΙ ΠΡΟΑΓΓΕΛΟΙ ΤΗΣ ΑΝΟΙΞΗΣ

Το χελιδόνι (Θ. Τρουπής)



Μικρό μου χελιδόνι,
Καλωσόρισες!
Πώς βρήκες το μπαλκόνι μου;
Πώς μας γνώρισες;


- Γνώρισα το μπαλκόνι
απ' την πάστρα του
απ' το λευκό σεντόνι
κι απ' τη γλάστρα του.


Άκουσαν τα παιδιά μου
τις φωνούλες σας.
Γνωρίζει η αφεντιά μου
τις μανούλες σας.



Το χελιδόνι είναι ένα από τα 100 σχεδόν είδη μιας μεγάλης οικογένειας(Hirudinidae).Στην Ελλάδα μας, συναντάμε μόνο 5 είδη από αυτήν την οικογένεια:









Τα χελιδόνια είναι τα πιο γνωστά μεταναστευτικά πουλιά που έρχονται στην χώρα μας στις αρχές του Μάρτη προκειμένου να αναπαραχθούν και προαναγγέλουν την άνοιξη και στις αρχές του φθινοπώρου συγκεντρώνονται κατά δεκάδες εκατοντάδες σε σμήνη και μεταναστεύουν με θεαματικό τρόπο προς τα θερμά κλίματα της Αφρικής για να επιστρέψουν ξανά την άνοιξη στα γνώριμα μέρη τους διανύοντας χιλιάδες χιλιόμετρα!

Επιστήμονες που έχουν μελετήσει τα πουλιά αυτά, έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι διαθέτουν ένα εσωτερικό ρολόι συγχρονισμένο με την κίνηση του ήλιου καθώς και μια μαγνητική πυξίδα και χρησιμοποιώντας τον ήλιο, τα αστέρια και τη σελήνη καταφέρνουν να προσανατολιστούν με ακρίβεια διατηρώντας σταθερή πορεία και αναγνωρίζοντας κάποια τοπικά σημεία αναφοράς, επιστρέφοντας στην δική τους φωλιά.

Φωλιές

Τα 4 από τα 5 είδη φτιάχνουν τη φωλιά τους από πηλό (λάσπη) ενώ μόνο το ένα (το οχθοχελίδονο) ανοίγει τρύπες στο έδαφος συνήθως εκεί που υπάρχει νερό. Μαζεύουν μικρά κομμάτια λάσπης από κάποιο κοντινό σημείο και τους μεταφέρουν εκεί που θέλουν να χτίσουν τη φωλιά τους. Χρειάζονται 700 – 1500 σβόλους για την κάθε φωλιά. Το «χτίσιμο» μπορεί να κρατήσει από 3 έως 16 ημέρες!!!

Τι τρώνε;

Μικρά έντομα όπως κουνούπια και μύγες! Μάλιστα, οι γονείς για να ταΐσουν τα μικρά τους, ετοιμάζουν σβόλους που ο καθένας αποτελείται από περισσότερα από 50 έντομα!

Δεν κουράζονται;

Το μεγάλο ταξίδι των χελιδονιών διαρκεί αρκετές εβδομάδες. Πριν ξεκινήσουν από την Αφρική, πρέπει να είναι γεμάτα ενέργεια, δηλαδή να έχουν φάει πολλά πλούσια μυγογεύματα! Εξάλλου, ένα τέτοιο ταξίδι απαιτεί αρκετές στάσεις για ξεκούραση, νερό και φαγητό.Επίσης,είναι γεμάτο με κινδύνους και προβλήματα!Πρέπει ν αντιμετωπίσουν αρπακτικά πουλιά,καταιγίδες και δυνατούς ανέμους.Να διασχίσουν τεράστιες ερήμους όπως η Σαχάρα και απέραντες θάλασσες όπως το Αιγαίο Πέλαγος.Η λίστα με τις δυσκολίες δε σταματά όμως εδώ, πολλά από τα μέρη που θα μπορούσαν να ξεκουραστούν έχουν καταστραφεί ή ρυπανθεί με αποτέλεσμα πολλά από τα χελιδόνια να μη τα καταφέρουν, αλλά ακόμη και αυτά που φτάνουν στο προορισμό τους συναντούν όλο και λιγότερα μέρη που θα μπορούσαν να φωλιάσουν.

Τι μπορούμε να κάνουμε λοιπόν εμείς γι’ αυτά;

  • Φτιάχνουμε και τοποθετούμε ταΐστρες και ποτίστρες
  • Προσέχουμε και δε ρυπαίνουμε τους ανοιχτούς χώρους που επισκεπτόμαστε
  • Οργανώνουμε εθελοντικές δράσεις καθαρισμού των κοντινών μας πάρκων
  • Φτιάχνουμε φωλιές και τις τοποθετούμε σε σημεία όπου οι άνθρωποι δεν έχουν εύκολη πρόσβαση
  • Προσπαθούμε να κάνουμε το σχολείο ή την αυλή του σπιτιού μας όσο πιο φιλόξενη για τα μικρά πουλιά
  • Ενημερώνουμε τους φίλους και την οικογένεια μας για τα προβλήματα αυτά και τους τρόπους αντιμετώπισής τους
Ακούμε το τραγούδι του χελιδονιού από τη χορωδία του Σπύρου Λάμπρου:


  ΥΠΟΔΕΧΤΗΚΑΜΕ ΤΗΝ ΑΝΟΙΞΗ

Στην τάξη υποδεχτήκαμε την άνοιξη φτιάχνοντας χελιδόνια με πολύ απλά υλικά και εύκολο τρόπο!Σχεδιάσαμε ένα χελιδόνι πάνω σε χαρτί Α4,βάλαμε βαμβάκι στην κοιλίτσα,κολλήσαμε χοντρό νήμα πλεξίματος σε μαύρο χρώμα στη ράχη,χρωματίσαμε μαύρη την ουρά και το κεφαλάκι και τα κόψαμε γύρω γύρω.Τα χελιδόνια μας είναι έτοιμα να κολληθούν στα παράθυρα!


ΑΙΝΙΓΜΑ

Από πάνω σαν τηγάνι
από κάτω σαν βαμβάκι
κι από πίσω ψαλιδάκι.
Τι είναι; Το χελιδόνι.
  





                                        





2 σχόλια:

Lampros Lampinos είπε...

πανέμορφα... όταν πετούν γύρω τριγύρω από την φωλιά τους είναι σαν να έχουμε μία χαρά στην γειτονιά μας!!!

Τα δευτεράκια blogαρουν... είπε...

Μακάρι να φέρουν άνοιξη και στις καρδιές μας!!!Είμαι επηρεασμένη από Χατζιδάκι!!!!!!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...