14 Μαρτίου 2012

ΜΟΝΑΧΟΥΣ ΜΟΝΑΧΟΥΣ



Μεσογειακή φώκια Μονάχους μονάχους!

Όλα ξεκίνησαν πριν από 25 εκατομμύρια χρόνια! Ή κάπου εκεί γύρω. Τότε εμφανίστηκαν οι πρώτες φώκιες, στις βόρειες θάλασσες. Από κει ταξίδεψαν σε όλα τα μήκη και πλάτη της Γης και έφτιαξαν τα διαφορετικά είδη φώκιας που γνωρίζουμε σήμερα. Ανάμεσά τους και η φώκια της Μεσογείου, η διάσημη Μονάχους μονάχους!
Οι πρόγονοι της φώκιας ήταν στεριανοί και είχαν τέσσερα πόδια, τρίχωμα και ουρά! Η τροφή, όμως, στη στεριά φαίνεται πως δεν ήταν αρκετή. Έτσι, τα πρωτόγονα εκείνα ζώα, που θύμιζαν κάτι από αρκούδα (;), σκύλο (;) ή ασβό (;), στράφηκαν στο νερό. Στην αρχή ψάρευαν άτσαλα στα ρηχά. Με τον καιρό, όμως, εξελίχθηκαν σε εξαίρετους κολυμβητές. Τα πόδια τους μετατράπηκαν σε πτερύγια και οι βουτιές τους φτάνουν πολλά μέτρα βάθος. Μια Μεσογειακή φώκια βουτάει πάνω από 150 μέτρα! 

Το λατινικό όνομα της Μεσογειακής φώκιας Μονάχους μονάχους -γράφεται Monachus monachus- προέρχεται από τη λέξη «μοναχός», δηλαδή καλόγερος, γιατί οι δίπλες στο λαιμό της θυμίζουν τις πτυχές από τα ράσα των μοναχών. Είναι, βλέπετε, παχουλό ζώο. Μπορεί να φτάσει και να ξεπεράσει τα 250-300 κιλά βάρος. Και τα 3 μέτρα μήκος. Σωστή νταρντάνα! 

Διατροφή
Η φώκια τρώει ψάρια και διάφορα μαλάκια με τη βοήθεια των 30 περίπου γερών και σουβλερών δοντιών της. Στη στεριά οι φώκιες σέρνονται μάλλον παρά περπατούν. Όταν βρίσκονται έξω από το νερό, ξεκουράζονται πάνω σε παγόβουνα ή στους βράχους των ακτών. Οι ναυτικοί που ταξιδεύουν στις ψυχρές θάλασσες τις ονομάζουν σκύλους της θάλασσας γιατί οι φωνές τους μοιάζουν με γαβγίσματα. Είναι γενικά έξυπνα και χαριτωμένα ζώα.


Αναπαραγωγή
Οι θηλυκές Μεσογειακές φώκιες γεννούν ένα μικρό κάθε χρόνο. Τα μωρά γεννιούνται μαύρα με ένα λευκό σημάδι στην κοιλιά αλλά μετά από δυο μήνες αλλάζουν χρώμα και γίνονται γκρι ή μπεζ, σαν τις ενήλικες φώκιες. Πάτα εδώ για να ακούσεις τη φωνή μιας νεογέννητης φώκιας περίπου δέκα ημερών. Και εδώ  μπορείς να ακούσεις τη μαμά του!

Οι λόγοι που η Μεσογειακή φώκια απειλείται με εξαφάνιση είναι πολλοί. Η υπεραλιεία και η παράνομη αλιεία (παράνομο ψάρεμα) είναι δύο από αυτούς. Τα μεγάλα ψαροκάικα και οι δυναμίτες θανατώνουν πολλούς θαλάσσιους οργανισμούς και καταστρέφουν τα αυγά τους με αποτέλεσμα η τροφή της να λιγοστεύει. Επίσης, την καταδιώκουν γιατί προκαλεί ζημιές στα δίχτυα και τα παραγάδια των ψαράδων, στην προσπάθειά της να βρει τροφή. Άλλες φώκιες πάλι παγιδεύονται στα δίχτυα κάτω από το νερό και πνίγονται. Αυτά έχουν όσοι αναπνέουν με πνεύμονες!

Ευτυχώς υπάρχουν και πολλοί ευσυνείδητοι ψαράδες που ξέρουν ότι το θαλάσσιο περιβάλλον πρέπει να προστατευθεί από όλους μας.

Μεγάλο πρόβλημα είναι και η καταστροφή των ακτών, που κτίζονται ή πλημμυρίζουν από τουρίστες. Έτσι, λιγοστεύουν συνεχώς τα μέρη που μπορεί να αναπαυθεί και να γεννήσει με ησυχία. Από την άλλη τα σκουπίδια και οι τοξικές ουσίες που ρυπαίνουν τη θάλασσα, παγιδεύουν ή σκοτώνουν την ίδια και τους οργανισμούς με τους οποίους τρέφεται. 

Στη Μεσόγειο έχουν απομείνει γύρω στις 500 τέτοιες φώκιες και οι 300-350 ζουν στην Ελλάδα. Αυτό γιατί η χώρα μας, αν και μικρή έχει χιλιάδες χιλιόμετρα ακτής και πολλά μικρά και μεγάλα νησιά, με σπηλιές. Αυτός είναι ο λόγος που φιλοξενούμε τον μεγαλύτερο πληθυσμό Μεσογειακής φώκιας στον κόσμο.

Σήμερα, οι πιο πολλές φώκιες βρίσκονται στις νοτιοδυτικές Κυκλάδες, στις Βόρειες Σποράδες, στα Δωδεκάνησα και στα Ιόνια νησιά. Στις Σποράδες, μάλιστα, ένας από τους σημαντικότερους τόπους αναπαραγωγής της Μεσογειακής φώκιας, δημιουργήθηκε το Εθνικό Θαλάσσιο Πάρκο Αλοννήσου-Βορείων Σποράδων. 


Επίσης η Κίμωλος αλλά και η γειτονική Πολύαιγος, αποτελούν ένα από τα σημαντικότερα καταφύγια της Μεσογειακής φώκιας στον κόσμο αφού πληρούν όλες τις προϋποθέσεις για την ανάπτυξη τους.
Δες το παρακάτω βιντεάκι για μια φώκια που βρέθηκε να κολυμπάει στα νερά της Κιμώλου:

Η  μεσογειακή φώκια μονάχους μονάχους συγκαταλέγεται μέσα στα δέκα πιο απειλούμενα είδη του πλανήτη μας.  Για αυτό τον λόγο απαιτείται μια συγκροτημένη προσπάθεια διαφύλαξης της αλλά και η δημιουργία όλων των κατάλληλων συνθηκών ώστε να εξασφαλιστεί η μελλοντική επιβίωση του είδους.

 Στη χώρα μας υπάρχουν αρκετές οργανώσεις που δραστηριοποιούνται στο θέμα αυτό.Μια από αυτές είναι η Εταιρία για τη μελέτη και την προστασία της Μεσογειακής Φώκιας (ΜΟΜ). Στην αριστερή στήλη του blog μας υπάρχει σύνδεσμος (Προστασία της Μεσογειακής φώκιας- ΜΟΜ), όπου μπορείς να μάθεις περισσότερα και να παίξεις πολλά παιχνίδια- κάνε κλικ εκεί και θα δεις....ή αλλιώς κλικ εδώ:
http://mom.gr/homepage.asp?ITMID=101

Και εδώ μπορείς να ακούσεις ένα παραμύθι για τη μεσογειακή φώκια Γουίλι:







1 σχόλιο:

Lampros Lampinos είπε...

τέλειο... μπράβο για την ανάρτηση!!! πολύ - πολύ καλή!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...