Σελίδες

23 Ιανουαρίου 2014

ΑΛΚΥΟΝΙΔΕΣ ΜΕΡΕΣ ΚΑΙ Ο ΜΥΘΟΣ ΤΗΣ ΑΛΚΥΟΝΗΣ

ΑΛΚΥΟΝΙΔΕΣ ΜΕΡΕΣ - Η ΑΛΚΥΟΝΗ ΚΑΙ Ο ΔΙΑΣ

              Ποιες είναι "Αλκυονίδες μέρες":

Οι αρχαίοι Έλληνες είχαν παρατηρήσει τις λίγες μέρες καλοκαιρίας που παρουσιάζονται το χειμώνα.Είναι μέρες ηλιόλουστες χωρίς σύννεφα και ανέμους.
Οι «Αλκυονίδες ημέρες» τοποθετούνται στο χρονικό διάστημα από την 15η Δεκεμβρίου έως και την 15η Φεβρουαρίου εκάστου έτους, με μεγαλύτερη συχνότητα το διάστημα 15-31 Δεκεμβρίου και 16-31 Ιανουαρίου.

Μετεωρολογικά εξηγείται με την εξίσωση των βαρομετρικών πιέσεων μεταξύ της Νοτίου και Βορείου Ευρώπης, ενώ μυθολογικά υπάρχουν πολύ όμορφες ιστορίες για το φαινόμενο αυτό...
Δεν υπάρχουν κάθε χρόνο Αλκυονίδες μέρες, π.χ. το έτος 1947 δεν υπήρξαν καθόλου. Στην Ελλάδα το 2011, έκαναν την έναρξή τους τη δεύτερη εβδομάδα του Ιανουαρίου.


                                 Το πουλί Αλκυόνα: 

Οι Αλκυονίδες μέρες έχουν πάρει την ονομασία τους από το ψαροπούλι Αλκυόνα, που κλωσσά τα αυγά του εκείνες τις ημέρες. Η Αλκυόνα, σύμφωνα με την παράδοση, είναι ένα πουλί που συμβολίζει τη γαλήνη, την προστασία και παύει τη θαλασσοταραχή. Αν και αποδημητικό πουλί, δε φεύγει, αλλά έρχεται το φθινόπωρο, ενώ φεύγει αρχές Μαρτίου. Γεννά τα αυγά του στις σχισμές των βράχων της θάλασσας.

Σύμφωνα με ένα μεσαιωνικό μύθο, το χρώμα της Αλκυόνας στην αρχή ήταν γκρίζο, όταν όμως έγινε ο βιβλικός κατακλυσμός πέταξε ψηλά και το στήθος της έγινε κόκκινο απ' τον ήλιο, ενώ η ράχη της μπλε απ' το χρώμα του ουρανού.Τα πουλιά αυτά ζουν σε ζευγάρια και όταν το αρσενικό πάθει κάτι , το θηλυκό δίνει τέλος στη ζωή του.
Για τη συζυγική πίστη των Αλκυόνων αναφέρεται ότι όταν ο σύζυγος της Αλκυόνας γεράσει και δεν μπορεί να πετάξει πια, τότε η θηλυκιά Αλκυόνα τον παίρνει στους ώμους της και τον μεταφέρει πάντοτε μαζί της, τον ταΐζει και τον περιποιείται ως το θάνατο.
Οι αλκυόνες γεννούν τ΄αυγά τους το χειμώνα και για να τα κλωσήσουν ο καιρός πρέπει να είναι πολύ καλός  και να μη φυσούν άνεμοι.Ο μύθος λέει ότι ο Αίολος εκείνες τις μέρες δεν αφήνει τους ανέμους να φυσήξουν για να μπορούν τα πουλιά να φροντίζουν τα αυγά τους. Οι μέρες αυτές που είναι μέσα στην καρδιά του χειμώνα , είναι ηλιόλουστες και ανοιξιάτικες και είναι οι γνωστές μας " Αλκυονίδες μέρες". 

Ο μύθος της Αλκυόνης


2 σχόλια:

  1. Πρωτη φορα του νεου χρονου κανω επισκεψη στο σπιτικο σου και ευχομαι να ειναι γεματο υγεια και ευτυχια!!!
    Καλη εβδομαδα να εχεις απο αυριο.
    Πολυ ομορφος ο μυθος!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Σε ευχαριστούμε SKPOYTZAKO και σε εσένα ευχόμαστε τα καλύτερα!Καλή εβδομάδα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή