Σελίδες

30 Σεπτεμβρίου 2012

ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ 2

ΙΔΕΕΣ ΓΙΑ ΣΧΟΛΙΚΑ ΣΝΑΚ!
Ας δούμε, όμως μερικές ιδέες για το σχολικό κολατσιό των παιδιών:


  • Τοστ ή σάντουιτς με τυρί ή κοτόπουλο ή γαλοπούλα, ντομάτα και μαρούλι. Προτιμάτε ψωμί ολικής αλέσεως, γιατί περιέχει περισσότερα θρεπτικά συστατικά από το λευκό ψωμί. Το σάντουιτς είναι από τα πιο αγαπημένα σνακ. Καλό είναι, όμως, επειδή τα παιδιά βαριούνται, η μορφή του σάντουιτς να εναλλάσσεται.
  • Εκτός από το ψωμί για τοστ ή τα έτοιμα ψωμάκια για σάντουιτς, υπάρχει ακόμα η μπαγκέτα και η κυπριακή πίτα, τις οποίες μπορείτε να γεμίσετε με διάφορα υλικά, όπως τυρί με ψιλοκομμένα λαχανικά ή, για ένα πιο πλήρες γεύμα, με ζαμπόν, κοτόπουλο ή τόνο, αγγουράκι, ντομάτα, μαρούλι και μαγιονέζα.
  • Αραβική πίτα με τυρί, γαλοπούλα και λαχανικά. Αυτή η πίτα μπορεί να είναι και ψημένη, γιατί δεν πρόκειται να μαλακώσει, όπως συμβαίνει με το ψημένο τοστ. Επιπλέον, μπορείτε, όπως και με τα σάντουιτς, να φτιάξετε αρκετές πίτες και να τις έχετε στο ψυγείο για 2 - 3 μέρες. Τα λαχανικά, όμως, θα πρέπει να τα προσθέτετε την τελευταία στιγμή.
  • Σαντουιτσάκι με μαύρο ψωμί και φυστικοβούτυρο. Είναι ένα σνακ πλούσιο σε μαγνήσιο και βιταμίνες Β για εύκολη συγκέντρωση και καλή λειτουργία του εγκεφάλου. 
  • Χάμπουργκερ ή πίτσα. Στα έτοιμα ψωμάκια χάμπουργκερ μπορείτε να προσθέσετε τυρί, λαχανικά, ψητό μπιφτέκι ή κοτόπουλο. Για την πίτσα, θα φτιάξετε ζύμη με αλεύρι ολικής άλεσης και θα προσθέσετε φρέσκια ντομάτα, τριμμένο τυρί και λαχανικά.
  • Σπιτική τυρόπιτα, σπανακόπιτα, μηλόπιτα, κολοκυθόπιτα, αλλά και στρούντελ με μήλα, που θα έχετε φτιάξει με φρέσκα και υγιεινά υλικά. Αυτή η επιλογή μπορεί επίσης να σας διευκολύνει, καθώς αυτά τα τρόφιμα μπορούν να διατηρηθούν 2 - 3 μέρες στο ψυγείο. 
  • Σπιτικό γλυκό ή αλμυρό κέικ, το οποίο θα ετοιμάσετε κατά προτίμηση με αλεύρι ολικής άλεσης. Μπορείτε να προσθέσετε ό,τι αρέσει στο παιδί σας, όπως κακάο, κομματάκια σοκολάτας, καρύδια, αμύγδαλα, σταφίδες και κομμάτια φρούτων. Και αυτό το κολατσιό μπορεί να διατηρηθεί για αρκετές μέρες.                
  • Για τα παιδιά που αγαπούν πολύ τα γλυκά, θα σας προτείνουμε μια εύκολη συνταγή για μπισκότα: Χτυπάτε στο μίξερ 100 gr αλεύρι για όλες τις χρήσεις, 1 κουταλάκι μπέικιν πάουντερ, ½ κουταλάκι μαγειρική σόδα και 50 gr βούτυρο μέχρι να σχηματιστούν μικροί κόκκοι σαν ψίχουλα ψωμιού. Προσθέτετε 50 gr αποξηραμένα μήλα ψιλοκομμένα, 15 gr καραμέλες γάλακτος ψιλοκομμένες και 50 gr μαύρη ζάχαρη και ανακατεύετε. Βάζετε 2 κουταλιές ζεστό μέλι και φέρνετε το μείγμα σε μια μπάλα ζύμης. Πλάθετε σε 12 μπαλίτσες, τις τοποθετείτε σε λαμαρίνα και ψήνετε στους 180° C για 10 - 12 λεπτά.
  • Αν το παιδί σας θέλει να τρώει κάτι πιο ελαφρύ στο σχολείο, μπορεί να πάρει 1 - 2 μπάρες δημητριακών ολικής άλεσης με διάφορες γεύσεις. Οι μπάρες με νιφάδες βρώμης και ξηρούς καρπούς είναι ένα σνακ πλούσιο σε μαγνήσιο και βιταμίνη Β.
  • Μία ακόμα καλύτερη επιλογή είναι το παστέλι με σουσάμι και μέλι ή και με ξηρούς καρπούς, το οποίο είναι χορταστικό και πάρα πολύ θρεπτικό. Επίσης, μπορείτε να του δώσετε ένα κουλούρι Θεσσαλονίκης ή μερικά σπιτικά κουλουράκια ή μπισκότα που θα έχετε φτιάξει με αλεύρι ολικής άλεσης και ξηρούς καρπούς.
  • Καλή επιλογή είναι και ένα σακουλάκι με δημητριακά ολικής, αποξηραμένα φρούτα και ωμά, ανάλατα αμύγδαλα και καρύδια.

  • Όποια από τις παραπάνω επιλογές κολατσιού και να επιλέξετε, θα πρέπει οπωσδήποτε να συνοδεύεται από κάποιο φρούτο ή φυσικό χυμό. Αγοράστε συσκευασίες με ατομικά (250 ml) κουτάκια χυμού φρούτων χωρίς ζάχαρη (θα πρέπει να αναγράφεται 100% φυσικός χυμός και όχι νέκταρ ή φρουτοποτό) και δώστε κάθε μέρα και από ένα στο παιδί σας. Αν προτιμήσετε φρούτο, το μήλο και η μπανάνα είναι από τις καλύτερες επιλογές.

29 Σεπτεμβρίου 2012

ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ 1


Συνοδευτική φωτογραφία του άρθρού Συμβουλές για τη διατροφή στο σχολείο!Τα παιδιά περνάνε πολύ μεγάλο μέρος της καθημερινότητάς τους στο σχολείο και το τι τρώνε εκεί είναι πολύ σημαντικό τόσο για την υγιή ανάπτυξή τους όσο και για τη διαμόρφωση της διατροφικής τους συμπεριφοράς. Δυστυχώς, σε αρκετά ολοήμερα ή κανονικά σχολεία η ποιότητα των προϊόντων που πωλούνται στα κυλικεία είναι, τις περισσότερες φορές, κακή. Τι μπορείτε να κάνετε, για να εξασφαλίσετε ότι τα παιδιά καταναλώνουν ένα θρεπτικό και υγιεινό κολατσιό στο σχολείο;
Ο μόνος τρόπος για να είστε κάπως σίγουροι ότι το παιδί τρέφεται σωστά, είναι να του ετοιμάζετε εσείς το κολατσιό του. Οι ειδικοί συστήνουν το κολατσιό του παιδιού να περιέχει κατά κύριο λόγο σύνθετους υδατάνθρακες, να είναι χαμηλής περιεκτικότητας σε ζάχαρη και “κακά” λιπαρά (κορεσμένα) και να είναι πλούσιο σε βιταμίνες και μέταλλα.
Προτείνουν, λοιπόν, μικρά γεύματα, όπως ένα τοστ με τυρί, γαλοπούλα και λαχανικά, ένα σάντουιτς από ψωμί σικάλεως ή πολύσπορο με ανθότυρο και γαλοπούλα ή κοτόπουλο και ντομάτα, αγγουράκι, μαρούλι ή ψητά λαχανικά. Επίσης, ο τόνος και το αυγό είναι καλές επιλογές πρωτεΐνης για το σάντουιτς.
Άλλες υγιεινές επιλογές είναι η αραβική πίτα με λαχανικά και βραστό κοτόπουλο, ένα κομμάτι σπιτική πίτα, ένα σουσαμένιο κουλούρι με μια φέτα τυρί, τα μπισκότα δημητριακών, τα κράκερς και τα κριτσίνια ολικής άλεσης, αλλά και άλλες ιδέες που θα δούμε αναλυτικότερα παρακάτω. Επίσης, τα παιδιά είναι απαραίτητο να παίρνουν μαζί τους ένα φρούτο, όπως μπανάνα (βιολογική το χειμώνα), μήλο, αχλάδι ή σταφύλια.
Μελέτες έχουν δείξει, ότι τα παιδιά προτιμούν τροφές που έχουν έντονες γεύσεις, τροφές που είναισκληρές και τραγανές, που τρώγονται με τα χέρια και δε λιώνουν, καθώς και τροφές που έχουν ενδιαφέρον σχήμα ή ελκυστικό κουτί αποθήκευσης.
Το να προετοιμάζετε μαζί με το παιδί σας το κολατσιό του είναι μια πολύ καλή ιδέα. Θα αποτελέσει ένα καλό παράδειγμα καλής διατροφικής συμπεριφοράς, ενώ είναι ιδανική ευκαιρία για να “δημιουργήσετε” από κοινού. Τα μεγαλύτερα παιδιά μπορούν να ετοιμάζουν και εντελώς μόνα τους το κολατσιό τους, ιδιαίτερα αν είναι κάποιο σάντουιτς ή τοστ. Αυτό θα τους δημιουργήσει την αίσθηση της προσωπικής ευθύνης για τη διατροφή τους, και παράλληλα θ’ απολαύσουν το κολατσιό τους, γιατί θα είναι κάτι που έφτιαξαν μόνα τους με τα υλικά που προτιμούσαν.
Όσον αφορά τους γονείς, καλό θα ήταν ν’ ακολουθήσουν και οι ίδιοι το πρόγραμμα των παιδιών, ετοιμάζοντας και το δικό τους κολατσιό από το σπίτι για να περιορίσουν την αγορά τροφίμων και σνακ από κυλικεία.
Φτιάξτε το εβδομαδιαίο πρόγραμμά σας, κάντε τις απαραίτητες αγορές και δείτε ποιες ημέρες εξυπηρετούν για δύσκολες παρασκευές (πίτες, κέικ, κ.ά.) και ποιες ημέρες το παιδί θα πάρει τοστ, παστέλι και κράκερς, γιατί δεν προλαβαίνετε να ετοιμάσετε κάτι άλλο.
Μην αφήνετε την προετοιμασία του κολατσιού για την τελευταία στιγμή. Την ώρα που όλοι τρέχετε για να ετοιμαστείτε για τη δουλειά και το σχολείο, η κίνηση “ανοίγω την πόρτα του ψυγείου για να δω τι έχει και να αποφασίσω τι θα κάνω” δεν είναι αποτελεσματική. Αντιθέτως, πολλές φορές φέρνει γκρίνιες, τα παιδιά βαριούνται τα ίδια και τα ίδια και για να αποφύγετε τις πρωινές περιπέτειες, θα καταλήξετε με χαρτζιλίκι για τυρόπιτα από το κυλικείο!
Τέλος, όλοι ξέρουμε ότι η ημέρα μας ξεκινάει καλύτερα, αν απολαύσουμε ένα καλό πρωινό στο σπίτι! Φροντίστε, λοιπόν, τα παιδιά να παίρνουν ένα καλό πρωινό κάθε μέρα. Επίσης, ένας φρέσκος χυμός από πορτοκάλι το πρωί επιβάλλεται και ως πρόληψη απέναντι στις ιώσεις. Έρευνες έχουν δείξει πως τα παιδιά που δεν λαμβάνουν καθημερινά πρωινό, έχουν 30% περισσότερες πιθανότητες να εξελιχθούν σε παχύσαρκα, αφού τσιμπολογούν στα διαλείμματα διάφορα ανθυγιεινά σνακ. Επιπλέον, ένα καλό πρωινό θα βοηθήσει τα παιδιά να είναι περισσότερο συγκεντρωμένα στο σχολείο.

27 Σεπτεμβρίου 2012

ΣΧΟΛΙΚΗ ΦΟΒΙΑ

                                 ΣΧΟΛΙΚΗ ΦΟΒΙΑ

Όταν η άρνηση για το σχολείο προχωρά πέρα από την απλή απροθυμία, σκεφτείτε μήπως η σχολική φοβία έχει «τρυπώσει» στην τσάντα του παιδιού σας. Μην ανησυχείτε, υπάρχει λύση!
Είναι Δευτέρα πρωί. «Ώρα για σχολείο», φωνάζετε όσο πιο χαρωπά μπορείτε. Αντί όμως το παιδί σας να σηκωθεί μαχμουρλίδικα και να αρχίσει να ετοιμάζεται, το βλέπετε να κουκουλώνεται ακόμα περισσότερο και να βογκάει. Πονάει το κεφάλι του, η κοιλιά του, νιώθει ζαλάδα, τάση για εμετό ή κάτι παρόμοιο. Είναι άρρωστο ή προσποιείται για να γλιτώσει το σχολείο; Η πρώτη σας αντίδραση φυσικά είναι να ανησυχήσετε (ή να τρομάξετε, ανάλογα με την… ηθοποιία). Κοιτάτε τα συμπτώματα και συμβουλεύεστε τον παιδίατρο. Τι γίνεται όμως όταν ο γιατρός σάς διαβεβαιώνει ότι το παιδί είναι υγιέστατο, αλλά τα συμπτώματα επιμένουν; Κι όχι μόνο αυτό, αλλά ως δια μαγείας εξαφανίζονται μόλις το παιδί μείνει στο σπίτι. Όχι, το παιδί σας δεν υποφέρει από κάποια σοβαρή σωματική ασθένεια, αλλά πάσχει από σχολική φοβία, την πιο γνωστή και πονηρή αιτία απουσιών, αφού παρουσιάζει συμπτώματα που δύσκολα επαληθεύονται.
Άρνηση για σχολείο
Πρώτα απ’ όλα, ας ξεκαθαρίσουμε κάτι. Η σχολική φοβία δεν έχει να κάνει ούτε με τη φυσιολογικότατη άρνηση που μπορεί να παρουσιάσουν τα παιδιά τις πρώτες μέρες της σχολικής χρονιάς ούτε με την ακόμα πιο φυσιολογική επιθυμία για μια μέρα κοπάνας. «Με τον όρο σχολική φοβία εννοούμε τον έντονο και συχνά αδικαιολόγητο φόβο που εκφράζεται με τη δυσκολία και την επίμονη άρνηση του παιδιού να πάει στο σχολείο», λέει η Κατερίνα Στρουμπούλη, ψυχολόγος με ειδίκευση στην αποκατάσταση μαθησιακών δυσκολιών και τη συμβουλευτική γονέων. «Διαφέρει από το άγχος του αποχωρισμού, το οποίο εμφανίζεται από τον έβδομο μήνα έως το δεύτερο περίπου έτος της ζωής του παιδιού και σχετίζεται με την ανησυχία ότι θα χάσει την προστασία και την ασφάλεια που του παρέχουν τα πολύ οικεία σε αυτό πρόσωπα και κυρίως η μητέρα. Η σχολική φοβία δεν πρέπει να συγχέεται με τη συνειδητή άρνηση του παιδιού για το σχολείο». Είναι κάτι βαθύτερο, η εκδήλωση ενός σοβαρού προβλήματος, μιας διαταραχής με επίμονη ανησυχία του παιδιού να εγκαταλείψει το σπίτι του. Σύμφωνα με έρευνες, μάλιστα, εμφανίζεται συχνότερα σε παιδιά δημοτικού και σε μεγαλύτερο ποσοστό στα κορίτσια απ’ ό,τι στα αγόρια.
Η εικόνα του παιδιού
Τα συμπτώματα της σχολικής φοβίας εμφανίζονται συνήθως το πρωί, την ώρα που το παιδί πρέπει να πάει σχολείο, κι επιδεινώνονται τη στιγμή της αναχώρησης ή την ώρα που φτάνει στη σχολική αυλή. Σε αντίθεση με τις κρίσεις της… καθημερινότητας, ελάχιστα συμπτώματα εμφανίζονται τα Σαββατοκύριακα ή στις διακοπές , ενώ εμφανίζονται συχνότερα την Κυριακή το βράδυ και τη Δευτέρα το πρωί.
Το σχολειοφοβικό παιδί βασανίζεται από την ιδέα ότι πρέπει να απομακρυνθεί από το σπίτι του. Για να δικαιολογήσει την απροθυμία του αυτή επικαλείται διάφορες δικαιολογίες, αρκετά λογικοφανείς, που δεν πρέπει όμως να πείσουν τους γονείς. Ένα παιδί που υποφέρει από σχολική φοβία είναι συνήθως ντροπαλό, ιδιαίτερα ευαίσθητο και συνεσταλμένο, με δυσκολία προσαρμογής και αποδοχής μεταβατικών καταστάσεων και αλλαγών. Ωστόσο, αυτό δεν είναι πάντα ο κανόνας. Ακόμα και εξωστρεφή και ανεξάρτητα παιδιά μπορεί να εμφανίσουν σχολική φοβία, όπως και εκείνα που είναι γενικά αγχώδη.
Ποιες είναι οι αιτίες;
«Οι αιτίες που προκαλούν σχολική φοβία είναι αρκετές», τονίζει η κ. Στρουμπούλη. «Τα περισσότερα παιδιά που αρνούνται να πάνε σχολείο κατακλύζονται από έντονο άγχος σχετικά με το πώς θα προσαρμοστούν σ’ ένα χώρο έξω από το σπίτι τους. Πώς θα τους αντιμετωπίσουν οι συμμαθητές τους; Ο δάσκαλος θα είναι αυστηρός μαζί τους; Θα τα καταφέρουν με τα μαθήματα; Μια άλλη πολύ σημαντική αιτία είναι το μόνιμο άγχος του αποχωρισμού. Η προσκόλληση κυρίως στο πρόσωπο της μητέρας και η δημιουργία ισχυρού συναισθηματικού δεσμού μαζί της έχει ως αποτέλεσμα την πρόκληση έντονου άγχους όταν το παιδί καλείται να απομακρυνθεί απ’ την προστατευτική αγκαλιά της και να εμπλακεί σε νέες δραστηριότητες έξω από την οικογένεια. Άλλες αιτίες είναι επίσης η δυσλειτουργική δομή της οικογένειας και η έλλειψη επικοινωνίας μεταξύ των μελών της, η υπερπροστατευτικότητα της μητέρας και η ταυτόχρονη παθητικότητα του πατέρα, καθώς και η σύνδεση, από την πλευρά του παιδιού, του σχολείου με κάποια δυσάρεστη εμπειρία που ενεργοποίησε το φόβο του». Τι θα κάνετε όταν αντιληφθείτε ότι υπάρχει κάποιο πρόβλημα; Μην πανικοβληθείτε. Μην αντιδράσετε δηλαδή σπασμωδικά, με φωνές, μαλώματα ή τιμωρίες. Το μόνο που θα καταφέρετε είναι να επιδεινώσετε το πρόβλημα. Η καλύτερη λύση είναι να απευθυνθείτε άμεσα σε ειδικό. Είναι ο κατάλληλος άνθρωπος για να σας ενημερώσει αρχικά για το πρόβλημα που αντιμετωπίζετε, να αναλύσει τα συμπτώματα και να εντοπίσει την πηγή του, ώστε να βοηθήσει στην επίλυσή του. Μην ξεχνάτε ότι το παιδί πρέπει να συνεχίσει το σχολείο. Η δική σας στάση είναι αυτή που θα παίξει κύριο ρόλο ώστε η παρέμβαση να είναι γρήγορη και αποτελεσματική.
Πώς αντιμετωπίζεται;
«Η σχολική φοβία αποτελεί ένα σύνδρομο πολύπλοκο και πολυπαραγοντικό», λέει η κ. Στρουμπούλη. «Κάθε περίπτωση είναι διαφορετική και απαιτείται ανάλυση των παραγόντων που σχετίζονται με τη φοβία και την έχουν προκαλέσει. Η αναζήτηση βοήθειας από ειδικούς (ψυχολόγο, παιδοψυχίατρο, κοινωνική λειτουργό) και η συνεργασία με το οικογενειακό και το σχολικό περιβάλλον κρίνεται απαραίτητη. Τόσο οι γονείς όσο και οι δάσκαλοι πρέπει να παρατηρήσουν προσεκτικά το παιδί και να καταγράψουν τη συμπεριφορά του και τα αίτια που την προκαλούν. Στη συνέχεια, ο ειδικός θα εστιάσει την προσοχή του στη μείωση του άγχους και των φοβικών συμπτωμάτων που το βασανίζουν, θα το ενισχύσει θετικά και θα προετοιμάσει τη σταδιακή επάνοδό του στο σχολείο. Χρειάζεται κατανόηση, υπομονή και επιμονή απ’ όλους όσοι συναναστρέφονται με το παιδί, ώστε η προσπάθεια να έχει αποτέλεσμα και η προσαρμογή του στο σχολείο να γίνει ομαλά». Κανόνες για να προλάβετε το πρόβλημα πριν εμφανιστεί δεν υπάρχουν. Δείξτε ενδιαφέρον στην όποια ανησυχία του παιδιού και προσπαθήστε να του παρουσιάσετε το σχολείο με τα φωτεινότερα χρώματα. Άλλωστε, θα περάσει πολλά χρόνια εκεί.
Τα συμπτώματα της σχολικής φοβίας
Η σχολική φοβία εκδηλώνεται με:
  • συστηματική άρνηση του παιδιού να πάει στο σχολείο,
  • απροσδιόριστα παράπονα του παιδιού σχετικά με το σχολείο, τους συμμαθητές και το δάσκαλό του,
  • νευρικότητα, ευερεθιστότητα και έντονο θυμό ή κλάμα την ώρα που ετοιμάζεται για το σχολείο,
  • ψυχοσωματικές διαταραχές όπως πονοκέφαλοι, εμετός, κοιλιακοί πόνοι κ.ά.,
  • δυσκολία του παιδιού να αποκοιμηθεί το βράδυ ή διαταραγμένος ύπνος κατά τη διάρκεια της νύχτας,
  • δυσκολίες στο φαγητό.
    Πηγή:kids.in.gr

24 Σεπτεμβρίου 2012

ΤΕΣΣΕΡΙΣ ΕΠΟΧΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΑΞΗ

ΟΙ ΤΕΣΣΕΡΙΣ ΕΠΟΧΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΑΞΗ



Υλικά που θα χρειαστούμε:

Άνοιξη

χαρτόνι πράσινο
αυτοκόλλητο δέντρο ζελεδάκι
υφασμάτινα λουλουδάκια
αυτοκόλλητες πασχαλίτσες και πεταλουδίτσες.

Καλοκαίρι
χρωματιστή άμμο
γαλάζια νερομπογιά
γκλίτερ
ένα κομμάτι φελλό (για την ψάθα)
1 ομπρελίτσα
αυτοκόλλητα ψαράκια και θαλάσσια ζωάκια.

Φθινόπωρο
1 φύλλο φελλού, όπου θα σχεδιάσουμε και θα κόψουμε το δέντρο
γκρι κανσον για τα σύννεφα
γκλίτερ ασημί για τη βροχή
αποξηραμένα φύλλα και βελανίδια

Χειμώνας
βαμβάκι
1 μπάλα από φελιζόλ την οποία κόβουμε δυο κύκλους ένα μικρό για το κεφάλι και ένα μεγαλύτερο για το σώμα του χιονάνθρωπου.
1 κορδελίτσα για κασκόλ
1 σκουφάκι από χαρτόνι, σε ότι χρώμα προτιμάμε
ποπ κορν για χιονονιφάδες
αυτοκόλλητες ασημί χιονονιφάδες

Στη μέση στερεώνουμε με μια πινέζα το δείκτη που θα τον αλλάζουμε θέση όποτε αλλάζει η εποχή.

20 Σεπτεμβρίου 2012

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΕΙΡΗΝΗΣ

21 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ: ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΕΙΡΗΝΗΣ

 


ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΕΙΡΗΝΗΣ  

 Ας ακούσουμε και 2 τραγουδάκια για την ειρήνη:


 




ΟΙ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ ΜΑΣ:

Φτιάξαμε με λευκά πομ πομ και αληθινό κλαδί ελιάς το περιστέρι της ειρήνης:




Πατρόν
 και επίσης με πολύχρωμα πομ πομ το σήμα της ειρήνης:



17 Σεπτεμβρίου 2012

Η ΕΙΣΟΔΟΣ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ

Η ΕΙΣΟΔΟΣ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ


Η είσοδος του παιδιού στο σχολείο είναι ένα χαρμόσυνο γεγονός, αλλά συχνά αντιμετωπίζεται με δισταγμό, φόβο, ανησυχία και άγχος τόσο από την πλευρά του παιδιού όσο και των γονιών. Το παιδί καλείται να απομακρυνθεί από τη θαλπωρή της οικογένειάς του και να αντεπεξέλθει μόνο του σε νέες καταστάσεις.

Οι γονείς, από την άλλη πλευρά, ανησυχούν αν το παιδί τους θα έχει επαρκή φροντίδα και προσοχή στο σχολείο, αλλά ταυτόχρονα έρχονται σε επαφή, συνειδητά ή ασυνείδητα, με τις δικές τους εμπειρίες αποχωρισμού από την οικογένειά τους. Το άγχος το οποίο βιώνουν συχνά μεταφέρεται στο παιδί, με αποτέλεσμα να δημιουργείται ένας φαύλος κύκλος.

Είναι σύνηθες φαινόμενο το παιδί τις πρώτες μέρες να αρνείται να αποχωριστεί τους γονείς του ή τα άτομα που το φροντίζουν και να πάει στο σχολείο. Αυτή η άρνηση εκφράζεται με ποικίλες αντιδράσεις: ντροπαλότητα, συστολή, ονυχοφαγία, τικ, έντονο κλάμα που μπορεί να συνοδεύεται και από σωματικές ενοχλήσεις (κοιλιακό άλγος, πόνους στο στομάχι, πονοκεφάλους, εμετούς κ.ά.), επαναλαμβανόμενοι εφιάλτες, αϋπνία, υπερβολική ανησυχία ότι κάτι κακό θα πάθουν οι γονείς του ή εκείνο, διατροφικές διαταραχές, παλινδρόμηση σε προηγούμενες συνήθειες (π.χ. ενούρηση ή εγκόπριση), άρνηση να κοιμηθεί μόνο του κ.ά. Στις περισσότερες περιπτώσεις τα συμπτώματα αυτά υποχωρούν όταν το παιδί προσαρμοστεί ικανοποιητικά στο νέο περιβάλλον.

Η άμεση προσαρμογή του παιδιού στο σχολικό πλαίσιο εξαρτάται από την προσωπικότητά, τη σωματική και ψυχική του υγεία, την κοινωνικότητά του και φυσικά από τη στάση του οικογενειακού περιβάλλοντος. Σε περίπτωση που η άρνηση για το σχολείο εμμένει και δε μειωθεί σε σύντομο χρονικό διάστημα, οι γονείς θα χρειαστεί να απευθυνθούν σε κάποιον ειδικό ψυχικής υγείας. Η έγκαιρη αντιμετώπιση θα το βοηθήσει να αναπτύξει μια υγιή προσωπικότητα, απαλλαγμένη από φόβους.

Συμβουλές για τους γονείς
Ο πρωινός αποχαιρετισμός θα πρέπει να είναι ζεστός, τρυφερός, ευχάριστος, ακόμη και όταν το παιδί παραπονιέται για σωματικούς πόνους. Τέτοιες περιπτώσεις θα πρέπει αντιμετωπίζονται με ψυχραιμία, αποφασιστικότητα και σταθερότητα, αποφεύγοντας τον πειρασμό να αφήσουν το παιδί να παραμείνει στο σπίτι.
Ο διάλογος παιδιού-γονιού είναι ιδιαίτερα ωφέλιμος, διότι παρέχεται η δυνατότητα στο παιδί να επεξεργαστεί το φόβο και τα αρνητικά του συναισθήματα.
Η ένταξη στο σχολικό πλαίσιο δεν πρέπει να παρουσιάζεται ως τιμωρία ή εγκατάλειψη άλλα ως μια εμπειρία αυτονομίας και ωρίμανσης της προσωπικότητας, απαλλαγμένη από φόβους και αναστολές.
Οι γονείς θα χρειαστεί να επιδείξουν εμπιστοσύνη στις ικανότητες του παιδιού και να πιστέψουν ότι θα μπορέσει να αντεπεξέλθει μόνο του.
Η επαφή με το σχολείο και με το δάσκαλο είναι ζωτικής σημασίας. Μέσω του δασκάλου ο γονιός έχει τη δυνατότητα να ενημερώνεται για την καθημερινή εξέλιξη του παιδιού ή για τυχόν προβλήματα που μπορεί να αντιμετωπίζει. Αν για κάποιο λόγο ο γονιός δεν είναι ευχαριστημένος με το δάσκαλο, δε θα πρέπει να εκφράσει τη δυσαρέσκειά του μπροστά στο παιδί. Αυτή η αρνητική προδιάθεση θα επηρεάσει και το ίδιο, με αποτέλεσμα να μην αισθάνεται ασφάλεια στο νέο περιβάλλον.
 Αποστολία Ντέκοβα - κλινική ψυχολόγος

15 Σεπτεμβρίου 2012

14 Σεπτεμβρίου 2012

Ο ΒΑΣΙΛΙΚΟΣ

                                 Ο ΒΑΣΙΛΙΚΟΣ

Ο Μέγας Κωνσταντίνος,αφού νίκησε τους ειδωλολάτρες,διάλεξε για πρωτεύουσά του το Βυζάντιο,που για χάρη του ονομάστηκε αργότερα Κωνσταντινούπολη.Ο Χριστιανισμός είχε επικρατήσει στην απέραντη Ρωμαϊκή αυτοκρατορία.Η μητέρα του Κωνσταντίνου,η Αγία Ελένη,αποφάσισε να επισκεφθεί τους Αγίους Τόπους,να γνωρίσει τα μέρη όπου έζησε και μαρτύρησε ο Χριστός,να προκυνήσει τα ίχνη που άφησε το άγιο πέρασμά του.
Έφτασε στην Ιερουσαλήμ με αρκετή συνοδεία και αφού πραγματοποίησε το μεγάλο της όνειρο,αποφάσισε να ψάξει παντού για να βρει το σταυρό πάνω στον οποί μαρτύρησε ο Κύριος.Ρώτησε παντού αλλά οι πληροφορίες που της έδωσαν ήταν απογοητευτικές.Μερικοί της είπαν ότι ο σταυρός του Χριστού και των δύο ληστών που σταυρώθηκαν μαζί του,είχαν καεί.Άλλοι της είπαν ότι τους είχαν κόψει σε μικρά κομμάτια οι Ρωμαίοι.Κι άλλοι πως τάχα το σταυρό του Κυρίου τον είχαν πάρει μερικοί Χριστιανοί και ποιος ξέρει πού να βρισκόταν τώρα.
Γύρισε άπρακτη στν Κωνσταντινούπολη  Αγία Ελένη αλλά δεν μπόρεσε να ησυχάσει.Το έβαλε σαν σκοπό της ζωής της να βρει τον Τίμιο Σταυρό.Έτσι,τον άλλο χρόνο ξαναπήγε στην Ιερουσαλήμ.Αυτή τη φορά κάποιοι της είπαν ότι ο σταυρός του Χριστού βρισκόταν θαμμένος στο Γολγοθά.Πλήρωσε τότε αρκετούς εργάτες και άρχισαν τις ανασκαφές.Πέρασαν μέρες χωρίς να βρεθεί τίποτε.Μα,ξαφνικά,ένα πρωί η σκαπάνη ενός εργάτη χτύπησε πάνω σε ξύλο...Ναι,ήταν ένας σταυρός!
Η Ελένη τον άγγιξε με συγκίνηση και λαχτάρα.Επιτέλους το όνειρό της έγινε πραγματικότητα!Βρήκε το σταυρό που πάνω του ξεψύχησε ο Κύριος!Όμως...τον πρώτο της ενθουσιασμό τον ακολούθησε  ανησυχία.Ν ΄ ανήκε τάχα αυτός ο σταυρός στον Κύριο ή μήπως σ΄έναν από τους δύο ληστές;

Έδωσε διαταγή να συνεχιστούν οι ανασκαφές.Και να που δικαιώθηκαν οι ανησυχίες της.Λίγο πιο πέρα βρέθηκαν άλλοι δύο σταυροί.Κι ήταν και οι τρεις τους όμοιοι.Σε ποιον λοιπόν από τους τρεις σταυρούς είχε σταυρωθεί ο Κύριος;
Κάλεσε κοντά της ανθρώπους ειδικούς,με την ελπίδα πως θα μπορούσαν να ξεχωρίσουν το σταυρό του Κυρίου.Αλλά κανείς από αυτούς δεν μπόρεσε να βοηθήσει.
Πέρασασν πολλά μερόνυχτα γεμάτα καημό και αγωνία για την Αγία Ελένη.Δεν ήξερε  τι έπρεπε να κάνει.Να σηκώσει από τη γη και τους τρεις σταυρούς;Ποιον από τους τρεις θα προσκυνούσαν οι Χριστιανοί;Δεν υπήρχε τρόπος να ξεχωρίσει τον Τίμιο Σταυρό.Μόνο ένα θαύμα θα μπορούσε να τη βοηθήσει.Και το θαύμα έγινε.
Ένα βράδυ παρουσιάστηκε στο όνειρό της ένας άγγελος.
-Τι είναι αυτό που σε βασανίζει Ελένη;τη ρώτησε.
-Βρήκα τους τρεις σταυρούς στο Γολγοθά,του εξήγησε η Ελένη,αλλά δεν μπορώ να ξεχωρίσω ποιος από αυτούς είναι ο σταυρός του Κυρίου.
-Ο σταυρός του Κυρίου έχει ένα σημάδι και μπορείς να τον ξεχωρίσεις εύκολα!
-Μα ...εγώ δεν βρήκα κανένα σημάδι!Είναι και οι τρεις ίδιοι.
-Πήγαινε στο Γολγοθά και κοίταξε τους τρεις σταυρούς,τη συμβούλεψε τότε ο άγγελος και δε θα δυσκολευτείς να βρεις εκείνον που ζητάς.
Ξύπνησε γεμάτη λαχτάρα και ταραχή η Αγία Ελένη.Από το παράθυρό της είδε το πρώτο φως της αυγής να χαράζει στον ορίζοντα.Το όνειρο την είχε αναστατώσει και αποφάσισε να πραγματοποιήσει τη συμβουλή που της έδωσε ο άγγελος.Βγήκε από το σπίτι που έμενε και με αρκετούς συνοδούς μαζί ξεκίνησε για το Γολγοθά.Δεν άργησε να φτάσει στο μέρος των ανασκαφών.Πλησίασε στο σημείο που είχαν βρεθεί οι τρεις σταυροί,ανάμεσα σ΄ ένα σωρό από χώματα και πέτρες.Και τότε...είδε κάτι που έκανε την καρδιά της να φουσκώσει από χαρά και συγκίνηση.Στο πάνω μέρος του ενός σταυρού είχε φυτρώσει ένα φουντωτό,ένα πράσινο και τρυφερό λουλούδι!
Η Ελένη γονάτισε δίπλα του και άγγιξε τα φύλλα του.Ένα σπάνιο άρωμα ξεχύθηκε στον αέρα...Δεν άργησε να καταλάβει ότι αυτό ήταν ένα θεϊκό σημάδι για να αναγνωρίσει το σταυρό του Κυρίου!Γι΄ αυτό τη συμβούλεψε ο άγγελος να έρθει στο Γολγοθά.
Ο σταυρός του Βασιλιά των Βασιλέων είχε βρεθεί.Τον είχε δείξει το καταπράσινο και ευωδιαστό αυτό λουλούδι που από τότε ονομάστηκε βασιλικός.  

Πηγή:Εκδόσεις Στρατίκη - οι μύθοι των λουλουδιών




13 Σεπτεμβρίου 2012

ΟΙ ΗΜΕΡΕΣ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ

ΟΙ ΗΜΕΡΕΣ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ


Η ιδέα μας για διακόσμηση της τάξης και συνάμα βοηθητικό εποπτικό υλικό για την εκμάθηση των ημερών της εβδομάδας:

Κάθε μέρα το αντίστοιχο μαϊμουδάκι ανεβαίνει στο δέντρο για να φάει την μπανάνα του!!!


ημερες

Και μια παραλλαγή με τις ημέρες της εβδομάδας σε καρτελίτσες με θέμα πάλι την ζούγκλα:

οι ημέρες
 Και τέλος το γνωστό μας τραγουδάκι, για να κλείσουμε με κέφι!

1η ΜΕΡΑ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ!!!!!

 1η ΜΕΡΑ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ!!!!!

Αύριο ανοίγουν τα σχολεία!!! Θα γεμίσουν οι αυλές από ένα πολύχρωμο μελίσσι. Θα ζωντανέψει το σχολείο , παιδιά θα αγκαλιάζονται , θα γελούν, θα ανταλλάσσουν εμπειρίες από το καλοκαίρι τους, θα ξαναβρίσκονται οι φίλοι και οι παρέες και όλοι μαζί, μεγάλοι και μικροί, θα περιμένουν το κουδούνι που θα σημάνει την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς!!!Οι καινούριοι μαθητές θα  κοιτούν τριγύρω και θα προσπαθούν να εγκλιματιστούν......Σε λίγο θα μπουν στις τάξεις για να πάρουν τα βιβλία τους.. Θα γίνουν οι γνωριμίες με τους καινούριους........θα ενσωματωθούν ή ...θα μείνουν μόνοι.....Πολλά μικρά θα κοιτούν περίεργα και φοβισμένα, είναι τόσα πολλά στα οποία πρέπει να προσαρμοστούν....Δύσκολη η κοινωνία των παιδιών. Τόσο ευαίσθητη και ευάλωτη αλλά και τόσο απόλυτη και ειλικρινής!!!!
Μια ανεξάρτητη ζωή ξεκινά , μακριά από την οικογένεια...

Σίγουρα το περισσότερο άγχος το έχουν τα πρωτάκια. Ξέρουν ότι θα αρχίσουν το γράψιμο και το διάβασμα...θα αρχίσουν οι υποχρεώσεις και οι εργασίες!

Βοηθήστε το μικρό σας να γνωρίσει και να προσαρμοστεί στο χώρο: Δείξτε του τις αίθουσες, τα θρανία, την αυλή , τις βρύσες, το κυλικείο, θα το κάνει ο δάσκαλος ή η δασκάλα του, αλλά καλό θα ήταν να το κάνετε μαζί, να ξεναγηθούν πρώτα στον άγνωστο χώρο κρατώντας το χέρι της μαμάς ή του μπαμπά που τους προσφέρει ασφάλεια και σιγουριά. 
Βοηθήστε το στην κοινωνική του προσαρμογή: Γνωρίστε του διάφορα παιδιά που θα είναι συμμαθητές του και αφήστε το μόνο, να επιλέξει με ποιον/α θα είναι φίλος και με ποιον θα κάτσει στο ίδιο θρανίο.

Μιλήστε στο παιδί σας για το σχολέιο του: Πόσα γράμματα θα μάθει ,πόσο ωραίο θα είναι που θα μάθει να διαβάζει μόνο του τα δικά του βιβλία, που θα μάθει να υπολογίζει το χαρτζηλίκι του, να κάνει τους λογαριασμούς του ... Είναι τόσα τα θετικά!

Το μικρό σας γίνεται πλέον ανεξάρτητο, αποκτά τον δικό του μικρόκοσμο , παίρνει τις δικές του πρωτοβουλίες , γι' αυτό οπλίστε το έτσι ώστε να είναι όσο το δυνατόν πιο ώριμο. Μην  ξεχνάτε όμως ποτέ ότι  ΕΙΝΑΙ ΠΑΙΔΙ !!!!!!!!!!!!! Και μας χρειάζεται για πολύ καιρό ακόμη δίπλα του!
Γι αυτό μη σταματάτε να μιλάτε στο παιδί, μην το φορτώνετε με ψεύτικες εικόνες από τη σχολική του ζωή, μην του πείτε μόνο το πόσο καλά θα περνάει στο σχολείο. Πρέπει να μάθει και τις υποχρεώσεις του. Μιλήστε του ακόμα και για τις δικές σας εμπειρίες ως πρωτάκι, δεν μπορεί κάτι θα θυμάστε! Κάντε το το ταξίδι στη γνώση όσο πιο εύκολο γίνεται και βοηθήστε το παιδί σας να σταθεί ανεξάρτητο και υπεύθυνο. Επιβραβεύστε το για κάθε του προσπάθεια και διακριτικά παρακολουθήστε τη σχολική του προσαρμογή. Μην ξεχνάτε ότι οι δάσκαλοι βρίσκονται δίπλα του έχουν τη διάθεση και τη γνώση να κάνουν το καλύτερο για το κάθε μαθητή, αλλά χρειάζονται και τη δική σας συνεργασία.

Ας είναι καλή χρονιά αυτή για τους μαθητές!

Καλή επιτυχία πρωτάκια!!!!!!!!!!!
Καλή επιτυχία σε όλους τους μαθητές!!!!!!!!!!!


ΑΛΛΑΞΑΜΕ ΟΝΟΜΑ...

Καινούρια χρονιά, καινούρια τάξη, ανανεωμένη διάθεση και....

ολοκαίνουριο όνομα!!!! 

Οι sxolikes ataxies εύχονται σε δασκάλους, μαθητές και γονείς καλή και 

δημιουργική σχολική χρονιά!!!